• 2
 ≫ 

Nema povratka na staro: Kanada otvara nova radna mesta, ali samo za honorarce

 ≫ 

Mnogi radnici se neće vratiti na svoja radna mesta...

  • 2
Kanada, grad, ljudi

Foto: Pixabay

Dok SAD broje enormni broj nezaposlenih, među kojima je i dosta milenijalaca bez ušteđevine, nije bolje ni u Kanadi. O tome svedoči prošlonedeljno istraživanje koje je pokazalo da broj radnih mesta u toj zemlji raste, ali je mali broj onih koji su zaposleni na puno radno vreme.

Većina novih radnih mesta su honorarna, ipak, kako izveštava Kanadska federacija nezavisnog poslovanja (CFIB) - 63 odsto preduzeća izjasnilo se da rade normalno, ali samo 39% kaže da radi puno radno vreme. Oko 25 odsto onih koji se bave prodajom - kaže da se ona potpuno vratila u normalu.

Inače, Ontario je kanadska pokrajina s najjačom ekonomijom, u kojoj trenutno oko 37 odsto kompanija radi s kompletnim brojem zaposlenih. Firme u Britanskoj Kolumbiji rade u proseku sa 37 odsto zaposlenih, a u Alberti sa 36% osoblja.

Kada je reč o Kvebeku, skoro polovina preduzeća (46%) kaže da se broj angažovanih radnika maltene vratio na nivo pre korone, mada je "jasno da se neki radnici koji su dobili otkaz - više neće vratiti na posao". S obzirom na to da je pandemija i dalje u jeku u Americi, karantin bi mogao nadalje loše da se odrazi na biznis.

Velikom broju malih i srednjih preduzeća preti zatvaranje, a pominju se cifre od 55.000 do 218.000 (između 5 i 19 odsto).

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ranko

    22. avgust 2020 | 11:34

    U Kenjadi ce trziste da pukne kao zrela kruska vec krajem godine cim jos 20% ljudi ostane bez posla. Cijene nekretnina ce se prepoloviti

  • Stefan

    23. avgust 2020 | 12:59

    Kako god da je sad,Kanada je zemlja ogromnih resursa koja će se ubrzo vratiti na staro. Svakako je uvek bolje nego u Srbiji. Ja se za godinu do dve dana pakujem i pravac Toronto. Karta u jednom smeru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>