• 0

Kako možemo povećati fokus i produktivnost rada od kuće

Kako bi učinili rad od kuće što lakšim moramo razmišljati o stvarima koje do sada nisu bile naša briga

  • 0
Rad od kuce u doba korona virusa

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

 

Pre godinu dana je za većinu ljudi pomisao na rad od kuće počinjala i završavala se slikom udobnosti dnevne sobe, blizine frižidera, mira i tišine. Iako neki od nas zaista žive takav život, za većinu je iznenadni prelazak na rad od kuće bio šok od koga se i dalje oporavljaju. Kako bi učinili rad od kuće što lakšim moramo razmišljati o stvarima koje do sada nisu bile naša briga, sve u cilju da uz adekvatnu opremu i organizaciju ostanemo fokusirani, produktivni i zdravi. 

Idealna situacija za sve koji rade od kuće je da imaju zasebnu prostoriju koja će služiti kao kućna kancelarija, ali pošto to najčešće nije slučaj moramo se prilagoditi i iskoristiti ono što već imamo. U slučaju da živimo sami to opet nije veliki problem, ali ukoliko živimo sa supružnikom, decom ili familijom to može postati problem. Jedno od rešenja je svakako investirati u kvalitetne slušalice sa aktivnim potiskivanjem buke koje mogu filtrirati 99% buke oko nas i pomoći da ostanemo fokusirani tokom radnog dana.

Najbolje slušalice nose ANC oznaku i poseduju nekoliko mikrofona koji slušaju sve oko nas i posebnim algoritmom potiskuju te zvukove. Proizvođači kao što su Sony i Bose proizvode najpopularnije modele, mada i drugi proizvođači imaju jako dobre modele po dosta povoljnijim cenama. Svakako je savet da isprobate slušalice pre kupovine, ako je moguće, kako bi bili sigurni da su udobne za duže nošenje.

Produktivnost od kuće je direktno povezana sa tehnologijom koju koristimo, bilo da je u pitanju brzina računara, interneta, ili dodatna oprema koju možda imamo kod kuće i koja nam olakšava sate i sate rada. Iako mnogi od nas verovatno poseduju solidnu Internet konekciju i računar, velika je šansa nemamo dodatne stvari kao što su veći monitor, štampač ili skener. Investicija u ultra-wide monitor koji nam omogućava da imamo više dokumenata jedan pored drugog je sjajna stvar, pogotovo ukoliko izaberemo neke od modela sa rezolucijom 2560x1080 koji nisu preskupi.

Raste broj poslova koji se mogu obavljati na daljinu

Foto:: Shutterstock

Treba obratiti pažnju da monitor poseduje HDMI, DVI ili DP priključak i da se isti nalazi i na računaru koji imamo, a monitori sa IPS tehnologijom ekrana daju življe boje i bolje uglove gledanja. Kada su u pitanju štampači treba pažljivo birati i fokusirati se na EcoTank modele koji troše jako malo struje, ne koriste kertridže već se dopunjuju mastilom koje traje jako dugo i odličan su izbor ne samo za posao već i za štampanje stvari za školu, fakultet ili čak fotografija od prošle godine kada smo izlazili češće iz kuće.

Neki od najboljih modela koji se mogu naći su EcoTank L3113 koji je povoljniji, ima Wi-Fi, skener i može da odštampa preko 8.000 crno-belih i preko 6 hiljada strana u boji sa inicijalnim mastilom. Za zahtevnije dobar izbor je L6160 koji dolazi sa skoro pa duplo više mastila i poseduje ekran, skener, dvostranu štampu i mrežni priključak. Kako je cena štampe jako bitan faktor, pogotovo ukoliko se radi od kuće, inkjet štampači nove generacije predstavljaju bolji izbor od klasičnih laserskih štampača zbog povoljne cene dopuna i mnogo manje potrošnje struje.

Naravno, ne treba zaboraviti ni kvalitetan sto i stolicu za rad pošto duge sesije ispred računara mogu jako negativno uticati na naše zdravlje, pogotovo na leđa i mišiće u vratu. Dobra preporuka kada je rad za računarom u pitanju je da glavu držimo pravo i neutralno, ramena zabacimo nazad, lakat treba biti pod uglom od 90 do 100 stepeni dok kucamo, kolena i kukovi takođe pod istim uglom, a monitor treba da bude udaljen od nas nekih 65 cm i njegova gornja ivica u ravni sa našim očima. Kada je u pitanju radna stolica treba izbegavati prevelike i previše mekane modele koji ne nude podešavanja ergonomije. Radna stolica treba da nam odgovara po veličini, da nudi makar osnovna podešavanja visine sedećeg dela, visine držača za ruke, da nudi podršku za kičmeni stub i generalno veliki broj podešavanja koja nam omogućavaju da je prilagodimo svom telu.

Domaće firme se sve više okreću onlajn alatima

Foto: Pixabay

Svi veći proizvođači nameštaja poseduju modele koji ispunjavaju makar većinu potreba tako da treba isprobati na licu mesta da li nam konkretan model odgovara. Kada je u pitanju radni sto treba obratiti pažnju na površinu koja bi zadovoljila naše potrebe, kao i podešavanje visine kako bi u kombinaciji sa stolicom pronašli idealan položaj za rad bez naprezanja.

Rad od kuće je nešto što će biti sve češća pojava u budućnosti i mnoge kompanije koje su do nedavno insistirale na radu iz kancelarije sada razmišljaju o prelasku na hibridni model koji omogućava radnicima da većinu vremena rade od kuće i dolaze u kancelariju jednom nedeljno kada bi imali sastanke sa kolegama, menadžerima i klijentima.

Ovakav model uzima sve veći primat jer spaja najbolje od oba sveta, omogućavajući kompanijama da uštede značajna sredstva kada je u pitanju kancelarijski prostor i transport, dok radnicima omogućava da se velikim delom nedelje fokusiraju na produktivnost, bez sastanaka koji često oduzimaju jako puno vremena od konkretnog rada. Uz pametan izbor opreme, kvalitetnu organizaciju vremena i dodatni fokus koji rad od kuće može potencijalno omogućiti, sve ove promene mogu postati veliki benefit za mnoge od nas.  

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>