• 1

Ovo su nove cene za priču i poruke u romingu, razgovara se manje i do 75 odsto

Dok je promet mobilnog međunarodnog saobraćaja bio u padu, domaći saobraćaj je dostizao rekordne nivoe

  • 1
Mobilni telefon

Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Zdravstvena situacija u vezi sa korona virusom u Evropi i svetu utiče na zatvaranje nacionalnih granica i slab ili potpuno obustavljen protok putnika, te je promet mobilnog međunarodnog saobraćaja u padu.

Mobilni operatori u Srbiji su od aprila do juna ove godine zabeležili pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, dok je domaći saobraćaj dostizao rekord.

Prema podacima RATEL-a, prenos podataka u prvom tromesečju 2020. bio je povećan 3,5 puta u odnosu na isti period 2019, ali je u drugom kvartalu opao zbog situacije u vezi sa korona virusom. U međuvremenu, stupio je na snagu i Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana, počev od 1. jula ove godine.

Kako navode u RATEL-u za Tanjug, u skladu sa odredbama Sporazuma, za krajnje korisnike dodatno se snižavaju maksimalna dodatna naknada za uslugu prenosa podataka i maksimalna naknada za regulisane dolazne pozive u romingu, u regionu Zapadnog Balkana.

Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju je 3,6 dinara, dok će prenos podataka u slučaju svih korisnika paketa sa neograničenim saobraćajem - u proseku koštati 2,1 dinar po megabajtu.

Prosečna cena odlaznog poziva smanjena je za skoro 34 odsto, a prosečna cena dolaznog poziva smanjena je za skoro 28 odsto. Najveće sniženje cena primećeno je u odnosu na prosečnu cenu za SMS i iznosi oko 36 odsto, dok je cena za KB prenosa podataka smanjena za oko 32 odsto.

Video: Jun mesec po pitanju privrednih aktivnosti u Srbiji izgleda neočekivano u pozitivnom smislu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    12. avgust 2020 | 08:48

    Slovenija 15 eu imas 200giga...ili druga opcija 80giga i neogranicene poruke i pozivi na sve mreze

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>