• 4
 ≫ 

Ova jela su stara koliko i sam Istanbul: 3 restorana, za svačiji džep, koja obaraju s nogu

 ≫ 

U njima ćete pronaći vrhunske specijalitete za maskimum 53 evra. Reč je o turskim nacionalnim jelima, spremanim na moderan način

  • 4
kolač

Foto: Pixabay

Nacionalna kuhinja je jedno od obeležja svake kulture, posebno kada je ona stara mnogo vekova. Turska je napravila "brend" od svojih kulinarskih specijaliteta, a sve je više restorana koji kombinuju tradiciju i moderne recepte i tehnike.

Jedan od najatraktivnijih restorana je "Turk", koji se nalazi na padini brda u okrugu Bemonti. Šef kuhinje Fatih Tutak je radio po celom svetu, od Tokija do Kopenhagena, a onda je rešio da se vrati kući.

U Aziji je stvorio specijalno jelo pod nazivom "Od moje mame", a reč je o turskim knedlama koje se inače zovu manti. Ovo jelo je maltene staro koliko i sam Istanbul.

- Želeo sam da omirišem, dotaknem i osetim pravu Tursku, da ona postane deo ljudi - kaže ovaj talentovani kuvar, koji sprema klasična nacionalna jela, na savremen način. U njegovoj kuhinji uglavnom dominiraju beli luk, pirinač, dagnje, lignje, zatim krompir, spanać.

Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 53 dolara.

Turske knedle

Turske knedle / Foto: Shutterstock

"Aman da Bravo" je još restoran koji vodi računa o turskoj tradiciji, a nalazi se u okrugu Resitpasa, u kojem pretežno živi radnička klasa. Po enterijeru je skromniji od mesta "Turk", ali nudi jednako kvalitetna jela. Specijalitet kuće su pečurke s pasuljem i sosom od kozjeg sira.

 
 
 
View this post on Instagram

Visne & Cikolata ~ Bizce Foret Noire ➕ cikolatali Beze ☑️A post shared by Aman da Bravo Bistronomique (@amandabravoistanbul) on

 

Takođe, na meniju se može naći pečeni karfiol s mlevenom govedinom i jogurtom. Preporučeni dezert je mus od čokolade s višnjama i mlevenim lešnicima.

Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 33 dolara.

"Alaf 2Tek" je smešten u elegantnom kvartu Kuruçeşme. Reklamira se kao gastro bar, a otvoren je krajem juna 2019. godine. Posebno je fokusiran na kurdsku i jermensku kuhinju, kao i na roštiljsko meso. Ćurka se servira sa svežim lukom i domaćom, kiselom supom. To je dovoljno za početak.

Zatim, tu je lokalni morski jež, preliven maslinovim uljem i peršunom, kao i goveđi jezik koji se služi sa hlebom i salatom od korijandera i paradajza.

 
 
 
View this post on Instagram

Henüz Alaf2Tek'te kokoreç tatmadıysanız tabii ki sevmezsiniz. Kokoreç sevenler ve sevmek isteyenler için istikamet #Alaf2TekA post shared by Alaf 2Tek (@alaf2tek) on

 

Svako jelo je puno istočnjačkih začina, i svako je slasno i pikantno, uključujući i jagnjeća crevca sa slatkim hlebom.

Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 17 dolara.

Video: Ambasador Turske: Turska stoji uz Srbiju u ovim teškim trenucima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    12. avgust 2020 | 08:29

    Od Istanbula su jela starija sigurno... Osmani su promijenili ime gradu koji je postojao mnogo prije njih...

  • Пера

    12. avgust 2020 | 11:13

    Сваку врсту рачунања,статистике,вођење књига,историје,архитектуре,није могла донети под култура која је дошла на коњима.

  • duci

    12. avgust 2020 | 14:43

    Sta je srpska kuhinja?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>