• 4

Na ekonomiju Nemačke pozitivno uticao uvoz radnika s Balkana: Dolaze im mlađi

Nova regulativa o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana uvedena je početkom 2016. godine

  • 4
Berlin, grad, Nemačka

Foto: Pixabay

Uvoz radne snage iz zemalja zapadnog Balkana imao je pozitivan uticaj na tržište rada u Nemačkoj, pokazuju rezultati istraživanja koji je sproveo Institut za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu.

- Tačno 54 posto zaposlenih u sklopu pravila o zapošljavanju osoba sa zapadnog Balkana kvalifikovani su radnici, visokokvalifikovanih je četiri posto, a 42 posto su pomoćni radnici - proizlazi iz izveštaja objavljenog danas.

Nova regulativa o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana uvedena je početkom 2016. pošto su zemlje ovog regiona uvrštene na listu tzv. sigurnih zemalja, što je praktično isključilo mogućnost sticanja azila za građane ovih zemalja u Nemačkoj.

Kritičari su tvrdili da je ovo dovelo do toga da u Nemačku dolaze isključivo nekvalifikovani radnici u nižem platnom sektoru, kao i stariji radnici, a govorilo se da će oni zbog kratkog radnog veka do penzije i niskih davanja u socijalne fondove nakon odlaska u penziju pasti na teret nemačkog sistema.

Ipak, IAB studija je pokazala i da u Nemačku preko Pravila o zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U 2016. i 2017. godini 73 odsto radnika je bilo mlađe od 40 godina, a 86 posto su bili muškarci. Najveći procenat, njih 44 posto, zaposleno je u građevini, a 13 posto u gastronomiji.

- Integracija u tržište rada osoba koje su u Nemačku stigle preko ovog pravila je, uzimajući u obzir stabilnost radnog mesta i zaradu u poređenju s ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla uspešno - zaključak je studije.

Video: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>