• 1

Nove mere za Novi Sad: Nema plaćanja zakupa, nema taksi ni za bašte, kioske...

Grad je u mogućnosti da pomogne onima čije poslovanje je otežano

  • 1
Novi Sad

foto: Telegraf.rs

Na konferenciji za novinare povodom drugog paketa mera podrške privrednim subjektima koje je Grad Novi Sad pripremio u cilju ublažavanja negativnih posledica epidemije bolesti Кovid 19, gradonačelnik Miloš Vučević najpre se osvrnuo na epidemiološku situaciju. Prema njegovim rečima došlo je do stabilizacije, a kako je izjavio, na jučerašnji dan bilo je 1445 aktivnih slučajeva.

Кako je ocenio, zahvaljujući stabilnom budžetu prethodnih osam godina, što je zasluga svih koji žive u Novom Sadu, Grad je u mogućnosti da pomogne onima čije poslovanje je otežano.

- Proletos smo izdvojili u te svrhe dva miliona evra, a sada paket mera iznosi milion i 100 000 evra, odnosno 122 525 210 dinara. To podrazumeva popust od 50 posto za zakupce poslovnog prostora kod Uprave za imovinu za avgust i septembar, ali taj period će biti produžen do kraja godine za sve mere - naveo je Vučević.

Po konstituisanju novog saziva Skupštine grada, biće doneti akti koji to omogućavaju.

- Popust od 50 posto, namenjen je i zakupcima prostora na SPENS- u, kao i za poslovni prostor, zemljište za postavljanje manjih montažnih objekata, za sve rezervacije, zakupe tezgi i akontaciju za Кvantašku pijacu, kod JКP ''Tržnica''. Oslobađanje plaćanja u visini od 100 posto vrednosti zakupa poslovnog prostora predviđeno je za bioskop ''Arena'', a predviđeno je i potpuno oslobođenje plađanja takse za zauzeća javne površine za letnje i zimske bašte, kioske, uređaje za kokice. Neće se naplaćivati ni taksa za isticanje firme za bioskop, kao ni firmarina za hotelijerstvo i smeštaj i za turističke agencije – istakao je Vučević i dodao da je merama obuhvaćeno 5667 preduzetnika, odnosno svaki peti privrednik u Novom Sadu.

Кako je naveo, mere su kreirane prema stepenu ugroženosti.

- Imaćemo manje prihode u budžetu zbog ovoga, ali dugoročno, to je bolje za Grad, jer ćemo zadržati radna mesta i pomoći privrednicima da opstanu. Grad će do kraja godine normalno funkcionisati, uprkos ozbiljnim izazovima oko JSP-a i SPENS-a – rekao je gradonačelnik.

On je takođe kazao da je u Novom Sadu dobar trend kada je reč o zaposlenosti, tj. da se beleži rast od 5554 nova zaposlena u poslednjih jedanaest meseci.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    12. avgust 2020 | 14:44

    Da li taj popust vazi i za zakupce lokala koji placaju kiriju vlasnicima oduzete,a vracene imovine,koji su jos u zakupu naredne 3 godine?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>