• 1

Preminuo Sumner Redstone, svetski poznat medijski mag

Redstone je umro u 97. godini

  • 1
Sumner Redstone

Foto: Tanjug/AP

Sumner Redstone, medijski mogul i milijarder čija porodična kompanija kontroliše CBS i Viacom,  preminuo je.

Predsednik Upravnog odbora CBS-a i Viacoma bio je do 2016. kada je zbog narušenog zdravlja odstupio s dužnosti, dok se njegova porodica, većinski vlasnik, borila za kontrolu s vodstvom tih kompanija.

Te su dve kompanije krajem 2019. postale deo društva koje upravlja televizijskim mrežama CBS, MTV, Comedy Central, Nickelodeon i Showtime i čuvenim filmskim studijima Paramount i Miramax.

Društvo se po prihodima može meriti s najvećim američkim televizijskim i filmskim kompanijama, kao što su Disney, Time Warner i 21st Century Fox.

Medijski magnat je rođen kao Samner Marej Rotstein u Bostonu 1923, a prezime jevrejskog porekla promenio je 1940. u Redstoun. Diplomirao je na Harvardu i u Drugom svetskom ratu bio pripadnik obaveštajne službe američke vojske.

Godine 1954. zaposlio se u firmi koju je osnovao njegov otac, kojoj je promenio ime u National Amusements i pretvorio je u jednog od najvećih operatera u SAD, koji je pridoneo i popularizaciji multipleks bioskopa.

Pošto je 1979. nakim čudom preživeo požar, u 1980-ima i 90-ima vodio je nezaboravne bitke za preuzimanje kontrole nad filmskim studijima Paramount, a zatim i nad televizijskim mrežama Viacom (vlasnikom MTV-ja) i CBS.

Viacom je 2000. preuzeo CBS, ali su se kompanije ponovno razdvojile 2006.

Samner Redston se dvaput ženio i ima dvoje dece.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>