• 5

Ni dva meseca ne bi preživeli: Milioni ljudi u EU nema ušteđevinu, u Hrvatskoj najgore

Jedina država koja je članica EU, a u kojoj je situacija gora nego u Hrvatskoj je Litvanija

  • 5
biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize, kasica Foto: Shutterstock

Prema istraživanju uglednog Instituta "Bruegel" iz Brisela, milioni građana Evropske unije ne bi mogli da prežive ni dva meseca bez prihoda, a bez pomoći države ne bi mogli da podmire osnovne životne troškove, jer za to nemaju dovoljnu količinu ušteđevine.

U rezultatima istraživanja navedeno je da je najteža situacija u Hrvatskoj, gde 18 odsto građana ne bi imalo dovoljno novca za hranu i račune ako bi im se mesečni prihodi prepolovili.

Kako je navedeno, u istraživanju je zaključeno da bi oko 400.000 hrvatskih građana samo jedan mesečni prihod doveo na rub siromaštva. Osim toga, 69 odsto Hrvata nema ušteđevinu od koje bi mogli da žive normalno dva meseca.

Jedina država koja je članica EU, a u kojoj je situacija gora nego u Hrvatskoj je Litvanija, gde ima 71 odsto onih koji ne bi mogli da žive od ušteđevine. Nešto bolja od Hrvatske je Slovenija, u kojoj procenat građana koji se ne mogu osloniti na ušteđevinu iznosi 58. S druge strane, Malta i Austrija imaju samo 10 odsto takvih slučajeva.

Letonija i Slovenija imaju osam odsto onih koji zavise od redovnih primanja, Grčka pet odsto, Austrija i Finska nešto više od nula odsto. Prema rezultatima istraživanja, njihov život se ne bi značajno promenio ako bi im plata bila prepolovljena na dva meseca.

Zaključak istraživanja je da građani bogatijih zemalja mnogo manje zavise od državnih nadoknada, odnosno novca koji je u poslednjih nekoliko meseci izdvojen kako bi se pomoglo onima koji imaju značjne gubitke u prihodima zbog pandemije korona virusa.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    12. avgust 2020 | 18:09

    OVO TREBA DA PROCITAJU NASI POLITICARI EU FANATICI!!

  • нс

    12. avgust 2020 | 22:26

    Ми да не добијемо једну плату смо гладни,средњи сталеж уништен,залихе на 0!Кредит,кред.картице у минусима и шта даље!

  • nikolas

    12. avgust 2020 | 18:07

    EU JE ZA GRADJANE BEDINJA GDE SAMO BRISELSKA BIROKRATIJA I BANKARI DOBRO ZIVE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>