• 2

Počeli razgovori o pomoći hotelijerima i ugostiteljima u Srbiji

Beogradski hoteli su imali u junu 41.000 noćenja

  • 2
Zlatibor, hoteli , turizam, leto, planina, putovanja

Foto: Shutterstock

Predstavnici države, hotelijera i ugostitelja počeli su razgovore o novim merama pomoći toj grani privrede i prvi u nizu sastanaka održan je u utorak u Ministarstvu finansija.

Sastanak je usledio nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za vikend najavio, na Instagramu, da će uskoro biti dobrih vesti za ugostitelje i turističke radnike u gradovima Srbije.

Poslovnom udruženju hotelijera i restorana Srbije - HORES kažu da im je ta vest dala nadu, jer su u bezilaznoj situaciji, a sami su već poslali resornom ministarstvu i vladi konkretne predloge.

Predstavnici velikih hotela u Beogradu navode da razmišljaju da li im se više isplati da zbog nedostatka gostiju privremeno zatvore hotele.

Direktor HORES-a Georgi Genov ističe da je situacija veoma loša i da, na primer, u Beogradu ima 115 kategorisanih hotela koji su, prema podacima od juče, popunjeni svega između dva i tri procenta.

Beogradski hoteli su imali u junu 41.000 noćenja, što je izuzetno malo u odnosu na mogućih 315.000 noćenja, dodao je on.

Kaže da od marta do juna gubitak iznosi skoro 260 milona evra od hotelskih gostiju, što obuhvata ne samo hotele već i restorane i prateću industriju, jer istraživanja pokazuju da turista prosečno troši oko 69 evra dnevno za gastronomske usluge.

Genov kaže da oni nisu učestvovali u prvom sastanku o novim merama pomoći, ali da je dobro što se pokreće razgovor na tu temu.

Predlozi HORES-a su da se smanji PDV na hranu, to jest da se napravi "kovid PDV" kao što je 12 evropskih zemalja smanjilo PDV, tako da bude između jedan i pet procenata za vreme pandemije, a posle dugoročno da bude po nižoj stopi.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mima

    13. avgust 2020 | 12:07

    Dragi hotelijeri, preracunajte se i smanjite malo naduvane cene pa cete imati vise gostiju.

  • misa

    12. avgust 2020 | 18:28

    Zašto PDV ako nema gostiju bolje je pomoć za zaposljene radnike zamisli smanjenja doprinosa i slicno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>