• 2

Čekaju se radnici iz Srbije za berbu vinskog grožđa, inače će vranac brati crnogorski direktori

Stono grožđe se najviše plasira u Srbiju i Sloveniju, ali i na lokalno tržište

  • 2
Vino, čaša

Foto: Pixabay/JillWellington

- Crnogorska kompanija "Plantaže" je do sada ubrala i plasirala na tržište 600.000 kilograma kardinala, koji je njena dominantna sorta stonog grožđa - izjavio je direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje, Dušan Kankaraš.

On je naveo da je berba kardinala počela 16. jula i da je ove godine grožđe izuzetno kvalitetno. Najavio je da će berba vinskog grožđa, odnosno njihove glavne sorte - vranca, najverovatnije početi u poslednjoj sedmici avgusta.

U "Plantažama" se nadaju da će se do tada popraviti epidemiološka situacija u regionu i otvoriti granica sa Srbijom, kako bi mogli doći sezonski radnici.

Kankaraš je poručio da vinograd sigurno neće ostati neobran i da će, uz pomoć kombajna i ako bude trebalo svih zaposlenih, pa čak i predstavnika menadžmenta, biti u potpunosti obran.

- U planu je da ove godine uberemo oko 1,6 miliona kilograma kardinala, a računajući i druge sorte, očekujemo ukupno 1,8 miliona kilograma stonog grožđa - kaže on, i dodaje da se stono grožđe plasira na tržišta Srbije, Slovenije, kao i na crnogorskom tržištu.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina je sve evidentniji problem s nedostatkom sezonske radne snage, ne samo u "Plantažama", nego i u agrosektoru regiona i EU. Zbog toga su stalno zaposleni u kompaniji - inženjeri, tehničari, ljudi iz direkcije, administracija i direktori sektora - bili anagažovani na terenu, na fizičkim poslovima.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pokojni Lale

    13. avgust 2020 | 10:03

    Da se odmaraju ne može a da rmbaju to može? Pa berite ga sami ili zovite šiptare i braću iz Zimbabvea da beru.

  • Srbin

    13. avgust 2020 | 11:42

    Davaju dnevnicu od zvijezde do zvijezde 15 e po 14 h rada,i zale se nece niko da radi,oce-oce samo platite...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>