• 1

Šteta milijardu evra: "Domaći turisti ne mogu da nadomeste gubitak"

Neke domaće destinacije su, ističe, eksplodirale, ali će biti teško reći koliko domaći turisti mogu da nadomeste štetu

  • 1
DIVČIBARE SRBIJA HOTEL CRNI VRH

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će, prema procenama, zbog nedolaska stranih turista Srbija pretrpeti štetu od oko milijardu evra.

Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je stranih turista bilo, ali da su, sa stanovišta rezultata, zanemarljivi.

Prva dva meseca su, kaže, bila fantastična – u januaru je ostvaren rast stranih turista od 28 odsto. Pad kreće u martu, u aprilu već ima 95 odsto manje stranih turista, u junu 85 odsto manje.

- Naše procene su bile sa početka krize da će šteta po osnovu deviznog priliva biti milijardu evra. Sigurno će domaći turisti da smanje domaću štetu, ali ne dovoljno - navodi ministar turizma.

Neke domaće destinacije su, ističe, eksplodirale, ali će biti teško reći koliko domaći turisti mogu da nadomeste štetu. Konačno će se znati na kraju sezone.

Kaže da su Stara planina, Golija, Ivanjica, Vlasina potpuno nove destinacije zanimljive domaćim gostima, a čitava zapadna Srbije je ih je puna.

Ukazuje da su Soko Banja, Zlatibor, Vrnjačka banja pretekle Beograd po broju noćenja što je, navodi, očekivano u ovakvim okolnostima.

Dodaje nema najava da će do kraja sezone biti otvorene Grčka i Crna Gora. "Mi ne možemo da govorimo o tome, nemamo nikakve informacije i nije realno očekivati", dodaje Ljajić.

Kada je reč o mogućem uvođenju karantina i pi-si-ar testova za strane turiste, ministar je rekao da se ta opcija još uvek razmatra.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    Ovaj Rasim ima da do kraja života boravi u svim vladama i to zahvaljujući bratstvu i jedinstvu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke