• 0

Češki pivari izgubili milione evra, restorani i kafići ne mogu da prežive bez državne pomoći

Najgore su prošli Prag i Karlove Vari, kao i sva druga mesta zavisna od turizma u velikoj meri

  • 0
češko pivo

Foto: Pixabay

Prihodi češkog sektora proizvodnje piva bili su smanjeni od marta do maja, i to za 4,7 milijardi kruna (179 miliona evra), usled pada prodaje za 55 odsto.

Sa oko 72,8 miliona litara neprodatog piva, mnogi proizvođači su pokrenuli usluge šalterske prodaje i dostave, ali gubici su i dalje pogubni, posebno za lokale koji se oslanjaju na uslugu točenja.

Uprkos porastu kupovine flaširanog piva, pivari su izgubili oko 1,1 milijardu kruna (42 miliona evra), prema stavu Martine Ferencove, izvršne direktorke Češkog udruženja pivara.

- Većina lokala ponovo je otvorena u junu, ali će naredne sedmice videti mogu li će prežive - kaže ona i dodaje da je situacija najgora u Pragu, Karlovim Varima i drugim mestima zavisnim od turizma. Ako ovu zemlju pogodi drugi talas korone, restorani će morati da se "u potpunosti oslone" na pomoć države.

Budući da mnogi epidemiolozi predviđaju drugi talas epidemije na jesen, pivska industrija ima razloga da bude zabrinuta za male kompanije koje su istorijski činile okosnicu pivarstva Češke (Boemije).

- Iako su kafići i restorani otvoreni, to nije konačna pobeda. Potražnja je na mnogim mestima i dalje smanjena, a troškovi se vraćaju na prvobitne nivoe. Restoranima je, posebno na turističkim lokacijama, potrebna pomoć, kao i hotelima i banjama - izjavio je Luboš Kastner, suosnivač lanca restorana "Hospodska".

Video: Maska za svaki porok: Genijalan trik da popijete vaše omiljeno piće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>