• 0

Amerikanci napuštaju biro: Prvi put posle pet meseci, cifra pala ispod milion

U protekloj nedelji državnu pomoć na osnovu nezaposlenosti potražilo je 963.000 osoba

  • 0
Zakon o radu je više na strani kandidata za posao nego poslodavaca

Foto: Shutterstock

Napokon se desilo i to: da posle 5 meseci, tačnije od 21. marta, broj podnetih prijava za državnu pomoć na osnovu nezaposlenosti u SAD - padne ispod jednog miliona.

To je znak da se tamošnje tržište rada oporavlja od ekonomskih posledica koje je nanela zdravstvena korona kriza, a ukupan broj prijava za pomoć, u nedelji koja se završila 8. avgusta, iznosio je 963.000.

Ekonomisti su procenjivali da će biti 1,1 milion prijava, budući da je cifra tokom 20 dugih nedelja uvek prelazila milion. Aktuelna cifra je značajan pad i u odnosu na pretposlednju zabeleženu nedelju, kada je bilo 1,4 miliona prijava za novčanu pomoć.

Poslednji dan kada je zabeležen nizak nivo prijava za naknadu na osnovu nezaposlenosti je 14. mart, kada je bilo 282.000 prijava. Definitivno najgora situacija po pitanju zaposlenja upisana je tokom aprila ove godine, ali i početkom/sredinom maja.

U četvrtom mesecu je bilo skoro 7 miliona prijava.

Ipak, iako je ovo ohrabrujući pomak, potrebno je još mnogo vremena da se tržište rada vrati u normalu. Broj onih koji su zahtevali tzv. trajna potraživanja iznosi blizu 15,5 miliona, što je smanjenje za 604,000 u odnosu na nedelju dana ranije.

Ukupan broj Amerikanaca koji primaju naknadu na osnovu nezaposlenosti naglo je opao u sedmici koja je završila 25. jula, na 28,2 miliona, što takođe ukazuje na trend pada nezaposlenosti. Pre godinu dana, taj broj je iznosio "samo" 1,7 miliona.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>