• 0

Usvojen program "Moja prva plata": Prvih 10.000 mladih imaće siguran izbor

Realizacija programa Vlade Srbije "Moja prva plata" počeće od ponedeljka, 17. avgusta

  • 0
Stolarija, biznis, otac i sin

Foto: Shutterstock

Vlada Repubike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, za čiju će se realizaciji u 2020. i 2021. godini obezbediti sredstva u iznosu od dve milijarde dinara.

Ovim programom stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i njihovo zapošljavanje.

Država će za deset hiljada mladih ljudi, koji su završili srednje škole i fakultete, pokrivati deo troškova njihove plate i time ih motivisati za pronalaženje prvog posla, a poslodavcima olakšati odluku da ih zaposle. Sredstva će biti prosleđena Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja sprovodi Program.

Nove mere, koje su danas usvojene, rezultat su sastanka koji je održala premijerka Brnabić u Vladi Srbije sa privrednicima, predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zoranom Martinovićem.

Realizacija programa Vlade Srbije "Moja prva plata" počeće od ponedeljka, 17. avgusta, a u Privrednoj komori Srbije kažu da se pripreme za njegovo sprovođenje privode kraju, te da se očekuje veliko interesovanje i poslodavaca i mladih.

Mladima će stručno osposobljavanje u kompanijama omogućiti da steknu prvo radno iskustvo na konkretnim poslovima, a u PKS navode da je osnovna ideja programa da se podstakne zapošljavanje mladih, poveća mogućnost njihove zapošljivosti, kao i da se reši problem nedostatak kadrova u privredi.

U okviru programa devetomesečnog ospobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, a pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Postoji mogućnost da i poslodavci daju određene naknade mladima, kada prepoznaju da su među kadrovima koje su odabrali za stručno osposobljavanje oni koji će odgovoriti njihovim potrebama.

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće NSZ, a prijavljivanje će biti preko sajta "Moja prva plata" do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saranđi sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>