• 0
 ≫ 

Evropljani sede kod kuće, a to će skupo koštati milione radnika

 ≫ 

Najveći svetski turistički operater TUI ne veruje da će se povratak u normalu desiti pre 2022. godine

  • 0
Kankun turističko letovalište u Meksiku Kankun / Foto: Tanjug/AP

TUI, najveći svetski turistički operater, kaže da su rezervacije između juna i početka avgusta opale za čak 81% u odnosu na isti period 2019, pa se očekuje dug i spor oporavak evropske letnje sezone.

Ova kompanija, sa sedištem u Nemačkoj, upravlja kruzerima, avio-kompanijama (oko 5) i hotelima, kojih je više od 400, a ove godine su prodali samo 16 odsto rezervacija kada je reč o njihovom originalnom letnjem programu.

TUI zapošljava oko 70.000 ljudi širom sveta, čija su radna mesta sada ugrožena jer Evropljani mahom ostaju kod kuće za odmor. U drugom kvartalu, ovaj turistički gigant je prijavio operativni gubitak od 1,1 milijardu evra.

Iako su ograničenja na globalnom planu ublažena, prodaja prazničnih putovanja za predstojeću zimu smanjena je za oko 40%, a TUI je smanjio kapacitet za sledeće leto za petinu. Kompanija, koja je od nemačke vlade pozajmila skoro 2,9 milijardi evra kako bi preživela krizu, ne očekuje da se poslovanje vrati u normalu pre 2022. godine.

Kao i mnoge druge kompanije, još uvek ne može da prognozira svoje finansijske performanse za ovu godinu zbog pandemije koja i dalje hara planetom.

Situacija se, pritom, konstantno menja. Velika Britanija i dalje traži 14-dnevni karantin za putnike koji dolaze iz zemalja sa crvene liste, uključujući Španiju, Belgiju i Luksemburg. Prema poslednjim informacijama, tom spisku će se pridružiti i Francuska, Holandija, Monako, Malta.

Međunarodno udruženje za avio-saobraćaj saopštilo je u četvrtak da su letovi unutar Evrope u poslednjim mesecima manji za više od 50% u odnosu na lani, uprkos ponovnom otvaranju granica.

Tokom prva četiri meseca u Evropi, broj međunarodnih dolazaka turista pao je za 44%, u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Ta vest nije dobra za Stari kontinent, koji se inače može pohvaliti polovinom svetskih dolazaka i trećinom svetske turističke potrošnje godišnje.

Video: Kauboji i Indijanci privlače sve više posetilaca na Zlatibor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>