• 10
 ≫ 

Ćulibrk: Telekom Srbija je ponos države, konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh

 ≫ 

Jedan od najvećih ugovora koji je potpisao Telekom, bio je onaj sa kompanijom Huavej, naveo je Ćulibrk. Dobit kompanije skočila je 25 odsto

  • 10
Telekom Srbija

Predrag Ćulibrk / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Svedoci smo učestalih napada na Telekom Srbija, a zarad zaposlenih, dužni smo da kažemo šta je istina, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

On je istakao da Telekom posluje u više zemalja, i da je ponos države, naročito što je država vlasnik 50 odsto preduzeća. Naveo je i da preduzeće ima veliki broj malih akcionara.

Direktor Telekoma naveo je i da su pri kraju akvizicije tog preduzeća u regionu pri kraju.

Jedan od najvećih ugovora koji je potpisao Telekom, bio je onaj sa kompanijom Huavej, naveo je Ćulibrk.

- Oko 600.000 domaćinstava, do njih smo u ovom trenutku došli optičkim kablima. 7 puta bi se time mogla opasati planeta - naveo je i dodao da je optička mreža preduslov razvoja digitalizacije u Srbiji.

On je istako da kompanija beleži evidentne rezulate, zbog čega je "konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh". 

- Svi ovi naši poslovni potezi frustriraju našu konkurenciju - rekao je Ćulibrk i dodao da mogu da shvate da je konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh ali ono što ne razumeju i što njemu lično nije jasno jeste sprega poslovnih i političkih "ne znam kakvih interesa".

Generalni direktor je istakao da je 2019. bila za Telekom rekordna godina ne samo po ostvarenoj zaradi nego i po tehničkim dostignućima, kvalitetu mreže, povećanju korisnika mobilne telefonije ne samo u zemlji i regionu nego i u Austriji tako što su korisnici austrijski državljani. Target kompanije je dijaspora a broj TV korisnika preći će više od 2 miliona TV i internet korisnika.

- Telekom je ostvario u 2019. godini, rekoradn broj korisnika servisa od 10, 4 miliona korisnika, istorijski rezulat po pitanju prihoda od 133, 7 milijardi dinara, što je 7 odsto bolje nego 2018. Naša operativna dobit skočila je za 25 procenata - naveo je Ćulibrik.

Isto tako i matična kompanija je imala značajne rezultate bez obzira što imamo negativan trend za fiksnu telefoniju - rast prihoda 2 odsto, a operativna dobit porasla za 32 odsto i iznosila 32,7 milijardi, naveo je on.

Ističe da je Telekom imao i više od 90.000 rast broja korisnika satelitske telezviije, kao i preko fiksne infrastrukture u semgentu tv usluga, kao i rast korisnika interneta.

"Kupovina kablovskih operatera dobar poslovni potez"

 

Kupovina kablovskih operatera bio je dobar poslovni potez, naveo je kooridnator za internet i multimediju Telekom Srbija Vladimir Lučić.

Dodao je da je cilj da se stvori od Telekoma regionalni lider, i da taj cilj neće sprečiti "određene interesne grupe".

- Mi smo imali evidentan pad prihoda od fiksne telefonije 2012. godine. Zapravo, potpuno je evidentno da smo na svim poljima imali pad - rekao je.

Kako je istakao, prihod je bio zasnovan na prihodima koji nisu budućnost, mobilnoj i fiksnoj telefoniji.

- Imali smo pad 2012. preko 120 miliona evra, bio je i pad internet i televizijskih korisnika, jer nije Telekom mogao da se izbori sa kartelom kablovskih operatera koji su se udružili protiv Telekoma Srbija - kazao je Lučić.

Naveo je da je za godinu i po dana taj trend koji je bio negativan, preokrenut da bude pozitivan.

- Zato i imamo izuzetan tržišni rast. Ove godine ćemo i u televizijskom biznisu očigledno postati broj jedan - rekao je Lučić.

Lučić je naveo da Telekom Srbija trenutno vredi dve milijarde evra, a da bi to 2023. godine, kompanija mogla da uveća tržišnu vrednost na 4 milijarde evra. 

"Kompanija će svoje dugove da vrati"

 

Govoreći o zaduženosti kompanije, Ćulibrk je naveo da nije tajna da se kompanija zadužila, najviše putem bankarskih kredita. 

- Podigli smo nivo zaduženosti, ali su ti planovi dobro tempirani. Ovi potezi Telekoma Srbije bili su na korist građana Srbije - rekao je on i dodao da će kompanija svoje dugove da vrati.

Video: Ćulibrk: Telekom je ponos srpske ekonomije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    14. avgust 2020 | 15:18

    Plata im 1.000 evra a nije im dovoljno?

  • Ivan

    14. avgust 2020 | 17:55

    Ne.mozete vi SBB i Unired Grupi da prismrdite ni po kvalitetu ni po uslugama.Dzaba se hvalite

  • Podesen

    14. avgust 2020 | 12:47

    Radnicke plate u Telekomu su katastrofa, mislim na tehnicare koje nose posao, tako da nije mnogo za hvaljenje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>