• 0

Zrenjanin dobija najveći rečni tanker na svetu: Naručilac je Šel, a posao čeka 250 ljudi

Svi radnici su iz Srbije, a trenutno ih je 160. Plan je da se zaposli još 90 osoba

  • 0
Brodogradilište Begej

Printskrin: Youtube/RTV Santos Zrenjanin

U zrenjaninskom brodogradilištu "Shipyard Begej" (nekada Begej) gradi se najveći rečni tanker nove generacije na svetu, dužine 135 metara, objavila je danas uprava brodogradilišta.

Direktor brodogradilišta, Marko Gudović, kazao je novinarima da je brod težak 855 tona, da je na projektu izrade zaposleno 160 radnika, a naručilac je naftna kompanija "Šel" (Shell) preko brokera iz Belgije.

- Brod radimo iz dva dela, a u drugom našem brodogradilištu, u Perlezu, sredinom septembra ćemo sastaviti plovilo i obaviti porinuće - rekao je Gudović.

Istakao je da su svi radnici u brodogradilištu iz Srbije i da je u planu da se taj broj poveća na 250 zaposlenih.

- Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine 90 metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta - dodao je.

Brodogradilište Begej

Printskrin: Youtube/RTV Santos Zrenjanin

"Rubikon Shipping Company" iz Beograda je vlasnik imovine "Brodogradilišta Begej" u stečaju od 2016. godine, kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca prihvativši ponudu "Rubikona", čija je vrednost bila 96 miliona dinara.

Od prošle godine, ta kompanija je, po početnoj ceni od 177 miliona dinara, postala i vlasnik brodogradilišta "Shipyard Bomex 4M" u Perlezu, koje je takođe bilo u stečaju. Više o svemu pogledajte ovde.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>