• 2
 ≫ 

Banka Slovenije objavila: Srbija broj 1. trgovinski partner, posle EU

 ≫ 

Slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 ljudi, te kompanije su medu vodećim srpskim izvoznicima

  • 2
Grad Ljubljana

Ljubljana, Slovenija. Foto: Pixabay

Srbija je broj 1 trgovinski partner Slovenije posle EU, pokazuje najnoviji izveštaj Narodne banke Slovenije.

- Spoljno-trgovinska razmena Slovenije i Srbije, uprkos covidu 19, u prvih šest meseci 2020. ostala je na sličnom nivou kao prosle godine i iznosi vise od 700 miliona evra - kaze Nikola Papak, direktor predstavnistva Privredne komore Srbije u Sloveniji, i ističe da je to veliki uspeh.

Papak istovremeno ukazuje da postoji veliki interes ne samo velikih kompanija iz Srbije, već i malih i srednjih firmi za tržište Slovenije kao takvo ili kao poslovne baze za osvajanje EU trzista.

U Sloveniji je registrovano više od 2.000 kompanija u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih lica iz Srbije.

Prošle godine je sa Slovenijom trgovalo više od 4.400 srpskih kompanija, a povećava se i broj manjih kompanija iz Srbije, koje svoju priliku traže na slovenackom tržištu.

Predstavnik PKS u Sloveniji ističe da je ukupna vrednost srpskih investicija u Sloveniji dostigla pola milijarde evra.

- Investicije MK grupe u turizam i bankarstvo su pozitivan primer, kao i trgovca sportske opreme Sport Vision, koji je u Sloveniji kupio Tomas Sport i već otvorio 12 prodavnica u Sloveniji pod novim brendom. Delta Holding u Ljubljani planira da gradi još jedan hotel, Holiday Inn, nakon hotela Intercontinental, projekat je spreman i uskoro pocinje s izgradnjom. Comtrade, koji je pre nekoliko godina preuzeo slovenački Hermes Softlab, zapošljava 600 IT strucnjaka na tri lokacije u Sloveniji, kao i prva velika srpska investicija Nektar grupe, koja je kupila poznati brend Fruktal, kaze direktor predstavnistva PKS -  navodi Papak.

Prema njegovim rečima, uspešni primeri investicija iz Srbije su i preuzimanje ljubljanske Semenarne i ulaganje kompanije Put Inženjering iz Niša u proizvodnju i montazu betonskih konstrukcija kroz firmu Mobeco u Leskovcu kod Krškog.

- Arena Sport, koja je u vecinskom vlasništvu Telekoma Srbija, u Sloveniji je pokrenula tri televizijska programa u saradnji sa Telekomom Slovenija, a srpska start-up kompanija Strawberry pregovara o saradnji sa nekoliko slovenackih kompanija. Air Serbia se prva od aviokompanija vratila nakon ''otkljucavanja'' ljubljanskog aerodroma - podseća Nikola Papak.

biznis, trgovina, potrošnja, platforma

Foto: Shutterstock

- Posebno važan kanal za prodor srpske robe na ovo trziste je Mercator, koji posebno daje podrsku manjim srpskim proizvođacina kroz brend ''Ukusi moga kraja'', koji se sada mogu kupiti i u slovenačkim radnjama. Zlatiborac je takođe nedavno napravio prodor na ovo trzište - kaže Papak.

U Srbiji je registrovano oko 1.200 kompanija, koje su u većinskom vlasništvu slovenačkog kapitala, a ukupna vrednost slovenačkih investicija zajedno sa NLB-ovim ulaganjem u Komercijalnu banku dostiže 1,6 milijardi evra.

Medu glavnim ulaganjima iz Slovenije, pored NLB banke, tu je i investicija Pošte Slovenije u preuzimanju logisticke kompanije Intereuropa i investiciju pekara Don don, koja u Srbiji posluje od 2008.

- Po broju investicionih projekata, Slovenija je četvrta iza Nemačke, Italije i Austrije. Slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 ljudi, te kompanije su medu vodećim srpskim izvoznicima i uspešno su promovisale Srbiju kao povoljno i prijateljsko okruženje - zaključio je Nikola Papak.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlata zamlata

    14. avgust 2020 | 14:51

    Vidiš kako može, kada se ne radi na mržnji, kada su manje više računi čisti, kada političari i mediji ne podgrejavaju mržnju i nacionalizam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>