• 3
 ≫ 

Na mladima svet ostaje je moto: Ove države pomažu firme koje zapošljavaju omladinu, pominju i Srbiju

 ≫ 

Oko 429 miliona je trenutno u radnom odnosu

  • 3
Nemački jezik danas otvara sva vrata

Foto: Shutterstock

Dok se sa jedne strane ceni iskustvo u poslu, sa druge strane, firme radije zapošljavaju mlade ljude, pune snage, iz nekoliko razloga: u startu mogu manje da ih plate, dobijaju nove ideje i inicijative, mladi su danas više povezani sa tehnologijom i fleksibilniji su kada je reč o radnom vremenu ili, recimo, putovanjima van zemlje.

I mnoge države to prepoznaju, pa na neki način "nagrađuju" poslodavce koji zapošljavaju mlade, a u pojedinim zemljama su predviđene i poreske olakšice za poslodavce. Primer za to su Češka, Estonija, Finska, Švedska, Litvanija, Hrvatska, Slovenija, Kipar, Velika Britanija.

I kod nas u Srbiji, na primer, postoji pravilo da se kompanije koje povećaju broj zaposlenih i zaposle one koji nisu bili u radnom odnosu tokom 2019. - oslobađaju plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za ta određena lica tokom 2020, odnosno 65 odsto tokom 2021. i 60% tokom 2022. godine.

Estonski poslodavci ostvaruju pravo na subvencije za zarade, u narednih 12 meseci, ako zaposle mlade ljude. Tada se zaključuje ugovor o radu na neodređeno vreme ili na period - ne kraći od godinu dana. Češka, Slovenija, Poljska i Švedska posebnu pažnju posvećuju studentima završnih godina i diplomcima.

U Poljskoj je Parlament studenata 2014. godine pokrenuo internet bazu podataka "Lepszepraktiki", koja sadrži sve poslove i radna mesta dostupna studentima, prema kategorijama zanimanja i regionima zemlje. Šveđani, sa druge strane, mentoru daju 255 evra mesečno, po zaposlenom, i novčanu podršku za posebne informativne kampanje.

Slovenija vodi računa o ovome putem informacionog sistema znanja, iskustava i kompetencija stečenih povremenim i privremenim radom studenata - to automatski olakšava proces pronalaženja i zapošljavanja mladih Slovenaca. Kipar takođe ima slične sisteme.

Na primer, od septembra 2017. u toj zemlji je na snazi projekat zapošljavanja diplomiranih pravnika mlađih od 29 godina, zatim, Kipar dosta polaže na građevinu i arhitekturu. Osam godina unazad Švedska sprovodi program stažiranja "Tehnološki skok", a on je namenjen maturantima srednje škole.

Ovo su zemlje koje daju prilike koje mladi ne žele da ispuste, pa zato milioni njih kažu da bi trajno emigrirali kada bi dobili šansu. Sada je radno aktivno čak 497 miliona mladih (oko 41% svetske populacije mladih). Od tog broja, 429 miliona je u radnom odnosu.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djox

    15. avgust 2020 | 08:51

    Kod nas je moto-na starijima svet ostaje😅

  • nikolas

    15. avgust 2020 | 08:28

    NESTO PAMETNO DA SE DESAVA U EVROPI NAPOKON -MLADE TREBA ZAPOSLITI A NE DA SEDE CITAV DAN PO KAFICIMA I DA DZABALEBARE!!!! DAJTE IM SANSU TO SU DOBRA DECA!!!

  • Buducnost Srbije

    15. avgust 2020 | 09:01

    Ne, ne, ne, ne, ne, pogresno.. U Srbiji je obrnuto! Na penzionerima ostaje drzava... bar dok ne iceznu i oni pa onda je preuzmu Albanci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>