• 0

Pljušte tužbe protiv mreže koju koristimo svaki dan: Korisnici besni zbog zadiranja u privatnost

Takvih korisnika je više od 100 miliona, a Instagram bi mogao da plati 1.000 ili čak 5.000 dolara po svakom prekršenom pravu

  • 0
Android, Smartfon, aplikacija, aplikacije, Facebook, Instagram, Twitter

Instagram želi da se nagodi sa 650 miliona dolara / Foto: Pixabay.com

Instagram, koji je u vlasništvu kompanije Fejsbuk, našao se na udaru optužbi da je ilegalno prikupljao biometrijske podatke korisnika, prenosi Blumberg.

Kako američka agencija dalje izveštava, ova društvena mreža je ponudila 650 miliona da se nagodi na sudu, a ovo inače nije prvi put da se Instagram suočava sa istom optužbom.

Aktuelna tužba je podneta na sudu u Redvud Sitiju (Kalifornija), a kompanija je optužena za prikupljanje, pohranjivanje i zaradu od biometrijskih podataka više od 100 miliona korisnika, bez njihovog odobrenja.

Portparolka kompanije kaže da je "tužba neosnovana, i da Instagram ne koristi tehnologiju prepoznavanja lica". Ipak, čini se da korisnici ne misle tako.

Jedna od njih, Keli Vejlen iz Ilinoisa, kaže da Instagram koristi već 9 godina i da ova mreža krši zakon o privatnosti, a zakon ove savezne države nalaže da bi Instagram mogao biti strogo kažnjen.

Trebalo bi da plati odštetu od 1.000 USD po svakom prekršenom pravu ili 5.000 dolara, ako se otkrije da je prikupljanje podataka bilo urađeno s namerom.

Blumberg dalje navodi da je ova popularna mreža za postavljanje fotografija tek početkom 2020. počela da obaveštava svoje korisnike o prikupljanju biometrijskih podataka, i to stoji u tužbi.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>