• 4
 ≫ 

Nemci digli glas protiv odluke Vlade: "Hoćemo više radnika sa Zapadnog Balkana"

 ≫ 

List "Handelsblat" piše da bi umesto određivanja kvote, političari trebalo da uvedu efikasnije procedure za izdavanje viza

  • 4
posao

Foto: Pixabay

Nemački privrednici su izrazili nezadovoljstvo zbog odluke vlade te zemlje da ograniči priliv radne snage sa Zapadnog Balkana na 25.000 godišnje.

Kako piše Handelsblat, "privrednici navode da je uredba koja se odnosi na Zapadni Balkan, a koja je na snazi od januara 2016, uspešan model nemačke migracione politike, jer je zakonskim prilivom radnika iz Albanije, BiH, sa Kosova, iz Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije - smanjena ilegalna imigracija".

I Dojče vele je preneo da je zakon, koji predviđa "samo" 25.000 ljudi godišnje, naišao na kritike sa više strana, i da ova uredba ne ide na ruku samo preduzećima, već i nemačkim fondovima socijalnog osiguranja.

Ahim Derks, zamenik izvršnog direktora Nemačke privredne komore (DIHK), kaže da posle krize, kada potražnja za kvalifikovanim radnicima ponovo poraste, predviđeni kontigent može postati usko grlo. Sličan stav ima i Savezno udruženje nemačkih udruženja poslodavaca (BDA).

Handelsblat u nastavku piše da bi umesto određivanja kvote, političari trebalo da uvedu efikasnije procedure za izdavanje viza. Takođe se navodi da javnost nije uplašena zbog rastućeg priliva radnika iz pomenutih balkanskih zemalja.

Udeo nezaposlenih i primalaca socijalne pomoći, među onima koji dolaze na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu, sada je najmanji u poređenju sa svim ostalim grupama migranata. Osim toga, građani Zapadnog Balkana su se bolje adaptirali na život u Nemačkoj, po pitanju pronalaska posla i ostvarivanja zarade.

Više od 54 odsto rade u svojoj struci, kao kvalifikovani radnici, dok 42% rade kao takozvani pomoćni radnici. Najviše radnika sa Zapadnog Balkana je u građevinskoj industriji.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    15. avgust 2020 | 08:50

    Gospodo nemci kasno ste se setili da zelite nase radnike, nas vredni predsednik otvorio je na hiljade novih radnih mesta, stvorio odlicne uslove rada (visoke plate, regres, topli obrok, markicu za prevoz, placeno bolovanje, pauze za topli obrok i 156 neradnih dana zbog praznika), i vise ne postoji ni jedan razlog zasto bi smo odlazili da rintamo kod vas, kada mozemo kod nas. Hvala predsedniku bog ga poziveo......😅😅😅😅😅😅😅😅

  • Lord

    15. avgust 2020 | 09:00

    Nadam se da je sarkazam u pitanju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>