• 2
 ≫ 

Avgust premašio prognoze, ali Milanović poručuje: Čeka nas pad s kojim moramo da naučimo da živimo

 ≫ 

Trenutno u toj zemlji boravi više od 800.000 turista

  • 2
Poreč

Poreč / Foto: Pixabay

U Hrvatskoj trenutno boravi oko 820.000 turista, što je malo ko očekivao. Zbog povoljnije epidemiološke situacije i otvorenih granica, stranci su pohrlili u ovu zemlju, bez obzira na koronu i eventualne peripetije tokom putovanja.

Turista je trenutno u zemlji na nivou od oko 68 posto, u odnosu na 14. avgust prošle godine, kada ih je bilo 1,2 miliona, piše Novac.hr.

Najviše ih je, oko 200 hiljada, u Istarskoj županiji, potom oko 160.000 u Primorsko-goranskoj, i nekih 150.000 u Splitsko-dalmatinskoj regiji. U Zadarskoj županiji je oko 145.000 posetilaca u ovom momentu.

Hrvatski turizam je i dalje u minusu, ali možda ima šanse da se "izvuče" bolje nego što je bilo prognozirano. Svetski turizam je izgubio više od 300 milijardi dolara ove godine, ali je kod naših komšija avgust premašio očekivanja sa 70 odsto prošlogodišnjih noćenja.

Ono što ostaje problem jeste manjak radne snage, tačnije sezonaca, na koje se Hrvatska oslanjala dugi niz godina.

Inače, hrvatski hoteli koji imaju šanse za oporavak, uzimajući u obzir ovogodišnju posetu i kotiranje na najboljim svetskim portalima, nalaze su u Poreču, Rabu, Dubrovniku, Makarskoj.

Uprkos usponu turizma u sedmom i osmom mesecu, hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je sinoć u Jelsi, na Hvaru, da će u toj zemlji - zbog pandemije korona virusa - doći do ozbiljnog pada ekonomije s kojim Hrvatska treba da nauči da živi.

Video: Više kola ulazi u Srbiju, nego što ide u Crnu Goru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • znamo se

    15. avgust 2020 | 09:48

    Ovo je samo jos jedna laz kao i pre dva meseca kada su bili corona free . Stvaran nivo posecenosti je oko 11% u odnosu na proslu godinu.

  • bob

    15. avgust 2020 | 10:29

    Albanci su EU nisu zarazni ? mogu da ulaze, a mi ???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>