• 0

Naftaši u minusu 90 milijardi dolara, i to za samo devet meseci

Smanjenje budućih cena nafte uticalo je na smanjenje vrednosti naftnih i plinskih derivata

  • 0
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Ove godine, u aprilu, nafta je skliznula na samo 0 dolara za barel / Foto: Shutterstock

Pandemija Covid-19 izazvala je stravičnu ekonomsku krizu u celom svetu, i "udarila" čak i na one najstabilnije: najveće svetske naftne kompanije izgubile su skoro 90 milijardi dolara u proteklih devet meseci.

Kako piše Gardijan, tokom poslednja tri kvartala - sedam divova iz naftne industrije smanjilo je svoje prognoze budućih cena nafte, što je pokrenulo talas smanjenja vrednosti naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi USD.

Analiza "Carbon Tracker"-a pokazuje da su samo u poslednja tri meseca naftne kompanije kao što su "Royal Dutch Shell", "BP", "Total", "Chevron", "Repsol", "Eni" i "Equinor", izvestile o smanjenju vrednosti imovine u iznosu od 55 milijardi dolara.

Podsećamo, nafta je u drugoj polovini aprila, ove godine, doživela istorijski pad, i tada je vredela svega 0 dolara za barel.

Pad vrednosti nafte krenuo je krajem 2019, a korona kriza ga je dodatno ubrzala. Kada smo nedavno pisali o najvrednijim kompanijama na svetu, tada se Epl popeo na prvo mesto, sa kojeg je svrgnuo naftnog diva "Saudi Aramco".

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>