• 1
 ≫ 

Da li će ime Ričard Brenson značiti isto u poslovnom svetu - i posle krize?

 ≫ 

"The Virgin Group" ima tu "nesreću" da su mnoge njene kompanije vezane za putovanja

  • 1
Ričard Brenson Ričard Brenson / Foto: Profimedia/AFP

Nedavno smo pisali o tome da je jedna od kompanija milijardera Ričarda Brensona, "Virgin Atlantic" - bankrotirala, a zahtev za zaštitu od stečaja je podnet u Njujorku.

Ono što je problematika u vezi sa Brensonovim biznisom, odnosno Grupom koja uživa dugogodišnju reputaciju i koja mu je donela 4 milijarde dolara, jeste što su gotovo sve njene kompanije vezane za turizam: hotele, kruzere, avio-prevoz, planiranje putovanja.

Postavlja se pitanje da li će Britanac, koji je 18. jula napunio 70 godina, uspeti da se vrati na tron, odnosno da i dalje znači u poslovnom svetu - ono što je i pre pandemije. Na primer, pomenuta avio-kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, ne nada se profitabilnosti pre 2022. godine.

Istovremeno, 2020. je trebalo da bude značajna godina za Brensonovu kompaniju "Virgin Galactic". Reč je o komercijalnim letovima u svemir, ali se čini da "Tesli", odnosno Ilonu Masku, ipak ide bolje.

"Virgin Group" je do sada uložila više od 350 miliona dolara u svoje kompanije koje je pogodila korona kriza, a taj iznos i dalje raste. Portparol Grupe je takođe naveo da je ona u poslednjim mesecima nastavila da ulaže u svoj satelitski biznis, "Virgin Orbit" - kompaniju koja je počela proizvoditi respiratore.

Virgin, avion, kompanija, logo Virgin Atlantic / Foto: Tanjug/AP

Ova vredna grupacija ima oko 35 kompanija i zapošljava 60.000 ljudi širom sveta. Pandemija je pokosila turističku industriju, a stručnjaci ne očekuju značajna poboljšanja bez efikasne vakcine ili terapije protiv Covida-19.

U nedavnom istraživanju Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj, 66% ispitanika je reklo da će u post-pandemijskom periodu putovati manje, bilo poslovno ili privatno.

U aprilu, Brenson je zatražio od vlade Velike Britanije i Australije finansijsku podršku za "Virgin Atlantic" i "Virgin Australia", što je naišlo na veliki broj negativnih kritika imajući u vidu bogatstvo koje on lično poseduje.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>