• 1
 ≫ 

Najgori azijski scenario? Tajland nije pao na korona testu, ali mu je ona omela dva glavna motora

 ≫ 

Ekonomija ove zemlje se tradicionalno oslanja na turizam, koji je sada značajno pogođen

  • 1
tajland Foto: Pixabay

Relativni uspeh Tajlanda u suzbijanju korona virusa može doprineti oporavku njegove ekonomije, ali ne u velikoj meri, što bi mogao biti jedan od najgorih rezultata u Aziji ove godine.

Dodatnu zabrinutost pojačavaju antivladini protesti, za koje su neki analitičari rekli da bi mogli odvratiti vlasti od njihovog prioriteta da se ekonomija nastavi. Čini se da ni program "Plati da ostaneš" neće imati mnogo smisla, ako se ovako nastavi.

Tajland je u ponedeljak izvestio o svom najdubljem ekonomskom smanjenju od azijske finansijske krize 1998. godine. U drugom kvartalu, ekonomija jugoistočne Azije opala je za 12,2% u odnosu na prošlu godinu, što je ipak bolje od prognoze Rojtersa - 13,3%.

Tajlandska ekonomija se tradicionalno oslanja na turizam, koji je sada značajno pogođen. Turista gotovo da nema, a vlada navodno odlaže planove za otvaranje svojih granica putnicima iz odabranih zemalja.

Inače, u ovoj zemlji već 80 dana nema širenja zaraze, ali je ipak ocena da će doživeti ekonomski pad od 9% ove godine, što je jedna od najpesimističnijih slika Azije, ali i sveta.

Pored turističkog kolapsa, tajlandski motor rasta - trgovina - takođe je slab. Dakle, Tajland se suočio sa tim da su njegova dva glavna pokretača naglo zaustavljena zbog pandemije Covid-19, što bi sigurno moglo da potraje do kraja ove godine.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    22. avgust 2020 | 00:19

    BEZ 100MILONA TURISTA GODISNJE KOLIKO IH JE BILO TESKO CE SE ZIVETI NA TAJLANDU A U BANKOKU BICE I GLADI TO JE SIGURNO!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>