• 0

SAD odobrile bušenje nafte na Aljasci: To otvara nova radna mesta, ali ugrožava medvede i irvase

Demokrate, uključujući predsedničkog kandidata Džoa Bajdena i aktiviste zelenih, kritikovali su taj potez kao predaju pred naftnim lobijem

  • 0
Robert Trump Tramp

Donald Tramp / Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odobrila je plan kojim se omogućava bušenje nafte i gasa na Aljasci, u zaštićenom području nacionalnog rezervata za divlje životinje (ANWR).

Rojters navodi da je ovom odlukom utaban put za davanje višedecenijskog zakupa zemljišta u području iskonski netaknute prirode, uoči potencijalne promene na funkciji šefa države na predstojećim američkim predsedničkism izborima.

Guverner Aljaske Majkl Danlevi, i krugovi u industriji energetike, kažu da će otvaranje ANWR-a za bušenje stvoriti nova radna mesta i ojačati ekonomiju zemlje koja se oslanja na proizvodnju nafte.

Demokrate, uključujući predsedničkog kandidata Džoa Bajdena i aktiviste zelenih, kritikovali su taj potez kao predaju pred naftnim lobijem, koja će naneti štetu jedinstvenom arktičkom ekosistemu i starosedeocima.

Sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dejvid Bernhard, rekao je na konferenciji za novinare da bi to ministarstvo moglo da održi akuciju za davanje koncesija na naftu i gas u ANWR-u do kraja godine.

On je dodao da će kompanije davati ponude za zakup uprkos nedostatku seizmičkih ispitivanja koja obično prethode bušenjima. Aukcija, koja je planiraa do kraja godine, mogla bi da spreči kasnije napore potencijalne demokratske administracije 2021. godine da zaustavi bušenja u ANWR-u.

Program bušenja odnosi se na priobalnu oblast površine oko 70.000 kvadratnih kilometra, što odgovara veličini Irske, duž Arktičkog okeana u najvećem prirodnom zaštićenom području SAD, staništu polarnih medveda i irvasa.

Ovom odlukom se zaokružuju 30-godišnja nastojanja naftnih kompanija i čelnika Aljaske da iskoriste resurse tog područja. Brojna udruženja za zaštitu životne sredine još 1980-ih oštro kritikuju planove za bušenja nafte i gasa u toj zaštićenoj oblasti.

Ekološka organizacija "Pravda za Zemlju" (Earthjustice) odmah je reagovala najavom da će pokrenuti sudski postupak.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>