• 9
 ≫ 

Tri nove mere NBS za građane Srbije: Lakše do prvog stana i kredita

 ≫ 

Banke će usvojeni set mera moći da primenjuju do kraja 2021. godine.

 • 9
banka, stambeni krediti, Zajam, stan, kuća, kredit, iznajmljivanje, zakup

Foto: Shutterstock

 

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na vanrednoj sednici Odluku o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima kojom su za građane stvoreni uslovi za olakšan pristup finansijskim sredstvima.

Propisana su tri seta mera privremenog karaktera koje treba da omoguće lakši pristup stanovništva stambenim kreditima, a time daju i podršku privredi, konkretnije građevinskoj industriji, kroz brži obrt sredstava, zatim mogućnost produžetka roka oplate stambenih kredita na maksimalno pet godina i privremeno olakšavanje procedure za pristup stanovništva kratkoročnim dinarskim kreditima do određenog iznosa.

 

Šta donose nove mere?

Prva mera odnosi se na odobravanje novih stambenih kredita iz novogradnje stanovništvu. Omogućavanjem lakšeg pristupa stanovništva stambenim kreditima podržava se i građevinska industrija kao zamajac privredne aktivnosti, kroz brži obrt finansijskih sredstava i održavanje rasta u toj privrednoj grani.

Predmet stambenog kreditiranja kroz novousvojeni preferencijalni tretman, pored u celosti izgrađenih stanova, mogu biti i:

- stambene nepokretnosti - objekti u izgradnji, bez obzira na stepen završenosti, ako je reč o projektnom finansiranju banke, kod kojih je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole ili su u okviru mera podrške države određenim kategorijama fizičkih lica;

- odnosno objekti u izgradnji, sa minimum 60% stepenom završenosti ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica.

 

Ne morate da čekate da se objekat završi, tražite stambeni

Popis stanovništva, anketa

Foto: Shutterstock

Umesto do sada uobičajenog minimalnog stepena izgrađenosti objekta od 80%, čiju je kupovinu bilo moguće finansirati stambenim kreditima banaka, navedenom merom dati su podsticaji bankama za odobravanje stambenih kredita ne čekajući završetak stambenog objekta u izgradnji u celosti ili u najvećoj meri.

Pri tome, jasno su definisani kriterijumi koje i samo finansiranje, odnosno investitor i objekat u izgradnji moraju ispuniti radi primene ovog tretmana. Кako bi se obezbedila sredstva za ove namene, predviđeno je da banke mogu da deo sredstava u formi kapitala, odnosno određene zaštitne slojeve kapitala koje inače izdvajaju, koristiti za finansiranje ovog oblika kreditiranja.

Ovom odlukom se dodatno podržavaju i prethodni programi u vezi sa kupovinom prvog stana, tako što se i za novoodobrene kredite iz ove kategorije omogućava preferencijalni tretman.

Druga mera je usmerena na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima, naročito onima koji će se potencijalno suočiti sa smanjenim ili neizvesnim primanjima u narednom periodu, kao i prema građanima koji svoje obaveze žele da izmire u dužem roku od inicijalno planiranog.

 

Kredit bez plate

Bankama se omogućava da u toku ove i naredne godine dužnicima koji su se zadužili pre stupanja na snagu odluke ponude olakšice kroz produžavanje roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, bez promene, odnosno pogoršanja statusa u pogledu procene urednosti dužnika u otplati tih kredita.

Takođe, uvedeno je regulatorno rešenje koje banci daje mogućnost da fizičkom licu koje ne prima zaradu odnosno penziju preko računa u toj banci odobri kredit u iznosu do 90.000 dinara sa rokom dospeća do dve godine, tako da kao relevantan dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji dužnika u poslednja tri meseca prihvati potpisanu izjavu tog dužnika o tim činjenicama, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragiša

  18. avgust 2020 | 12:17

  Ovo su mere koje štite investitore, a ne kupce stanova! One idu u prilog našim tajkunima, kako bi zadržali i onako visoke cene gradnje stanova, a običnog čoveka držali u potlačenom položaju još najmanje 30-40 godina. Treba pojeftiniti cenu gradnje i uspostaviti realne komercijalne cene stanova, dostupne običnim čoveku. Država duguje mnogo stanova, kao npr veteranima, vojnim licima, zdravstvenim radnicima...itd.

  29
  1

  Podelite komentar

 • zeljko

  18. avgust 2020 | 15:26

  Sa bankama najbolje nemati posla...

  24
  1

  Podelite komentar

 • Лењ

  18. avgust 2020 | 11:56

  Па и да ставе станове који су још увек на папиру да може на стамбени кредит да се узме нисам баш сигуран ко би тако нешто и смео да уради. Сви се сећамо ранијих година када су грађани преварени од стране инвеститора.

  18
  0

  Podelite komentar