• 0

Ford u ciframa: Za 12 godina promenio 4 direktora, sad otpušta 10.000 ljudi i zatvara 6 fabrika

Američka kompanija nije ostala imuna na korona krizu, ali već radi na novim planovima, vezanim za e-vozila

  • 0
Ford Bronco

Ford Bronco / Foto: Ford

Američki gigant Ford najavio je zatvaranje fabrika u Evropi, tačnije smanjenje postrojenja sa 23 na 17, kao i otpuštanje radnika. Kako je za sada poznato, 10.000 zaposlenih u kompaniji će dobiti otkaz.

Ovaj div je još jedan u nizu onih koji nisu ostali imuni na korona kriza, budući da je automobilska industrija jedna od najteže pogođenih: kako zbog zaustavljanja proizvodnje, tako i zbog poremećenih lanaca snabdevanja.

Ford je najavio i da će zaustaviti proizvodnju vozila koja se slabije prodaju, na primer, modele C-MAKS i Grand C-Mak, a nastoji da dodatno osnaži partnerstvo sa Folksvagenom. I njihova ideja u narednom periodu je "zelena politika".

Kompanija tvrdi da je na putu da smanji emisiju ugljen-dioksida, ali bez ulaženja u kredite i plaćanja penala. Do kraja godine, Ford bi trebalo da ponudi 13 novih električnih vozila.

Ova vest dolazi nekoliko dana pošto je da će biti smenjen nedavno izabrani generalni direktor Džim Haket. To je ujedno i druga promena u menadžmentu kompanije u 2020, a prva je usledila u martu. Od 2008. i velike finansijske krize - ovo je četvrta važna promena.

Ford je trenutno i usred restrukturiranja kompanije vredne 11 milijardi dolara. To se, pre svega, odnosi na inovacije u pogledu električnih i hibridnih automobila.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>