• 1

Grad sa najvišim cenama parkiranja: Sad kad svi beže iz njega, mogao bi da ostane bez 600 mlrd USD

Reč je o Njujorku, a odmah iza njega su Boston, Sidnej, London...

  • 1
Korona virus, koronavirus, Njujork

Njujork / Foto: Tanjug/AP

Nova studija internetske britanske službe za održavanje automobila istakla je gradove širom sveta sa najskupljim parkingomOd 65 centara sa liste, pet ih je u Kanadi.

Studija koju je sačinio Fixter.co.uk izmerila je prosečni trošak parkiranja u svakom gradu, kombinujući te cifre iz najčešće posećenih područja poput aerodroma, trgovačkih četvrti (zaseban parking i ulični parking), sportskih stadiona.

Na prvom mestu je Njujork, sa odstupanjem za 354 procenta od prosečne globalne medijane. To znači da sat vremena parkiranja oko stadiona košta 33 dolara, za tri dolara manje je parkiranje na izolovanom parkingu, a 4,5 USD košta sat vremena na propisanom mestu na ulici.

Drugim rečima, nije ni čudo što se Njujorčani svuda prevoze taksijem ili javnim autobusima. Na drugom mestu je Boston, a iza njega su Sidnej, London, Brizbejn, Lids, Oslo... Njihova suprotnost je Nju Delhi (Indija), grad u kojem možete parkirati na parkingu u tržnom centru za 28 centi ili za 2,10 dolara na aerodromu.

Buenos Ajres i Kejptaun takođe imaju niske cene parkinga.

Kada je reč o Kanadi, najskuplji za parking je Montreal, koji je 21. na listi, od 65 gradova sveta. Stanovnici ovog grada moraju da izdvoje 5,70 USD za sat vremena parkiranja u tržnom centru, a 7,55 dolara ako ostaju duže od tri sata u blizini Gradske kuće. Iz njega je Toronto, zatim Kalgari.

Studija je takođe uračunala i one gradove koji bi mogli da izgube značajan deo prihoda, koji imaju od parkinga, zbog pandemije Covid-19. Tu su, naravno, opet Njujork, sa procenjenim potencijalnim gubitkom od preko 590 milijardi američkih dolara, zatim London, koji bi mogao da ostane bez 565 milijardi USD.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    21. avgust 2020 | 21:32

    Ništa me to ne čudi za New York... To je neverovatno skup grad i ako bude bilo manjka u gradskoj kasi oteće pare od ljudi koje Njujorčani još zovu "people from tunnel " ili za one koji ne znaju to je reč o ljudima iz New Jersey! New York živi isključivo od otimanja para svima na bilo koji način!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>