• 0

U evropskim bankama 360 milijardi evra kredita pod moratorijumom: Da li građani toliko loše stoje

"Ne znate da li je obim kredita koji su pod moratorijumom signal da je klijent u finansijskim poteškoćama"

  • 0
kredit, biznis, banka

Foto: Shutterstock

Najveće evropske banke su uvele moratorijum ili druge olakšice na otplatu više od 360 milijardi evra (425 milijardi dolara) kredita, a veliko je pitanje hoće li dužnici moći da nastave sa servisiranjem obaveza kada te mere podrške isteknu.

Prema instrukcijama vlada i monetarnih regulatora, zajmodavci su milionima građana i korporativnih klijenata omogućili predah kako bi im pomogli da se izbore sa finansijskim teškoćama uzrokovanim pandemijom korona virusa.

Koliki bi deo tih zajmova mogao da završi u kategoriji loših kredita (NPL) kad se mere podrške okončaju, i do kog će stepena banke zauzvrat pretrpeti gubitke nije jednostavno utvrditi.

Brojke iz sedam najvećih evropskih banaka koje su krajem drugog tromesečja dostavile podatke o uvedenim olakšicama za dužnike, pokazuju da je vrednost neizmirenih kredita koji su pod moratorijumom oko 15 puta veća od ukupnog iznosa rezervacija za potencijalne gubitke po kreditima, napominje se u tekstu.

Evropski regulatori su naveli da banke ne moraju automatski da izdvajaju novac za pokriće zajmova koji su predmet pauziranja u otplati ako su u nekom stepenu uverene da će njihova otplata biti normalno nastavljena, ali to je teško proceniti.

Tomas Verdin, direktor za menadžment banaka i regulativu u nezavisnoj revizorskoj i konsultantskoj firmi BM&A, ukazuje na to da su neki klijenti koji nisu u finansijskim teškoćama zatražili kratkotrajni predah u otplati kredita iz predostrožnosti.

- Dakle, vi ne znate da li je obim kredita koji su pod moratorijumom signal da je klijent u finansijskim poteškoćama - dodaje on.

U španskoj Santander banci kažu da je oko 116 milijardi evra zajmova pod nekom od mera pauziranja otplate. Otprilike na trećinu tog iznosa moratorujum je istekao do 15. jula, a velika većina tih zajmova je i dalje na pauzi.

Dužnici koji se odluče da ne produže predah u otplati zajmova verovatno su u jačoj finansijskoj poziciji.

Kredit za kuću, banka

Foto: Pixabay

U Britaniji je inicijalni program tromesečnog moratorijuma na otplatu zajmova već produžen jednom, pri čemu će za većinu zajmova rok za nastavak otplate dospeti na jesen.

Bankarska grupa Lojds, najveći hipotekarni zajmodavac u Britaniji, saopštila je da će tek u narednih nekoliko meseci „dobiti jasniju sliku o stvarnoj situaciji“ u pogledu toga koliki će procenat zajmova koji su pod mortorijumo završiti kao NPL-ovi.

Najveća italijanska banka Unikredit ističe da, iako je uglavnom izvršila obezbeđenja za zajmove pod moratorijom, verovatno neće moći da izdvoji posebna rezervisanja do sledeće godine.

Kako slika o ekonomskom padu zbog korona krize bude postajala jasnija, tako će rasti i pritisak na banke za rezervisanjima za potencijalno nove problematične kredite, zaključuje Rojters.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>