• 0

Istorijski uspeh dve kompanije: Ilon Mask je upravo postao četvrti najbogatiji čovek na svetu

Tesla motors, proizvođač automobila ostao je profitabilan u poslednjim kvartalima uprkos uticaju pandemije koronavirusa, a Speks iks je prikupio najviše sredstava do sada

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Milijarder i inovator Ilon Mask postao je četvrta najbogatija osoba na svetu posle istorijskog skoka akcija Tesle.

Deonice te kompanije porasle su više od 300 odsto, a Mask je prikupio bogatstvo u vrednosti od gotovo 85 milijardi dolara.

Akcije Tesle skočile su juče više od 11%, povećavajući neto vrednost tehnološke kompanije za gotovo 8 milijardi dolara.

Po neto vrednosti od 84,8 milijardi dolara, Mask prati samo izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga, suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i izršnog direktora Amazona Džefa Bezosa.

Tesla motors, proizvođač automobila ostao je profitabilan u poslednjim kvartalima uprkos uticaju pandemije koronavirusa. Tesla je prodao više od 179.000 automobila tokom prve polovine 2020. godine, nadmašivši prodaju za svoja tri najbliža konkurenta na tržištu električnih automobila.

 Spejsiks prikupio 1,9 mlrd dolara

Musk je takođe izvršni direktor i suosnivač kompanije Spejsiks (SpaceX) koja je upravo prikupila 1,9 milijardi dolara novih sredstava, prema današnjem podnesku dostavljenom američkim regulatorima.

Agencija “Blumberg” je, u izveštaju o novoj rundi finansiranja održanoj prošle nedelje, navela da će vrednost kapitala ove privatne kompanije, koja se bavi proizvodnjom kosmičkih raketa i kosmičkim letovima, nakon ove transakcije iznositi 46 milijardi USD, pozivajući se na ljude upućene u materiju.

Ovo bi bila najveća pojedinačna runda prikupljenih finansijskih sredstava SpejsEks do sada.

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>