• 1
 ≫ 

Rekordan skok na Njujorškoj berzi: Najveća pretnja ostaje moguć okasneli plasman vakcine na tržište

 ≫ 

Rekord "S&P 500" završava njegov žestok juriš od 51,5 odsto koji je počeo krajem marta

  • 1
Volstrit, Wall Street

Volstrit / Foto: Tanjug/AP

Volstrit je juče vratio poslednji, od istorijski vrtoglavo velikih gubitaka, koje je donela pandemija korona virusa, pošto je indeks "S&P 500" zatvoren na istorijski najvećoj visini.

Poslovanje je bilo relativno blago, pomerajući taj indeks za 7,79 bodova, ili 0,2 odsto, na 3.389,78. To je više od prethodnog rekorda koji je bio 3.386,15, a postavljen je 19. februara, pre nego što je pandemija ugasila kompanije širom sveta i oborila ekonomije u najgoru recesiju.

Rekord "S&P 500" završava njegov žestok juriš od 51,5 odsto koji je počeo krajem marta.

Ogromni iznosi pomoći Federalnih rezervi i Kongresa pomogli su pokretanju skoka berze, koji se ubrzavao kako su stizali znaci ponovnog rasta ekonomije.

Međutim, indeks "DJIA" (Dow Jones Industrial Average) pao je za 66,84 poena, ili 0,2 odsto, na 27.778,07. On je i dalje šest odsto ispod svog rekorda postavljenog u februaru.

Indeks "Nasdaq Composite" već se vratio na rekord, zahvaljujući ogromnim dobicima deonica velikih tehnoloških kompanija koje njime dominiraju. U utorak je porastao na novi rekordni nivo, za 81,12 bodova ili 0,7 odsto, na 11.210,84.

Oporavak je upečatljiv s obzirom na to da se ekonomija još bori i da je neizvestan put kojim ide. Milioni Amerikanaca i dalje dobijaju naknade za nezaposlene, a preduzeća širom zemlje su zatvorena.

Mnogi investitori priznaju nepovezanost između berze i šire ekonomije, ali kažu da je porast indeksa izgrađen na nekoliko oslonaca.

Nedavno su deonice imale nekoliko padova zbog zabrinutosti oko trgovinskog rata između SAD i Kine, a možda najveća pretnja od svih je da vakcina protiv korone ne dođe na tržište onoliko brzo koliko se očekuje. To bi moglo da odnese dobar komad novostečene vrednosti na berzi.

Video: Ćulibrk: Telekom je ponos srpske ekonomije

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    20. avgust 2020 | 04:21

    Ne znam na koju foru radi ta njihova berza jer je reala mnogo drugačija... Širom sveta mnogi ljudi su bez posla, mnoge kompanije se zatvaraju, propadaju ili bankrotiraju... Ali eto taj svet brojki je čudo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>