• 0
 ≫ 

U BiH nije dozvoljeno isprobavanje odeće: Prodaja opala 50 odsto, jer nema turista

 ≫ 

Čak i marketi beleže pad i manje zarade, iako je hrana osnovna potreba

  • 0
H&M na teškom testu U većini butika nije dozvoljeno isprobavanje odeće / Foto: Pixabay

Već duže vreme na području BiH su otvoreni tržni centri, te samim tim i butici u kojima je građanima mahom zabranjeno isprobavanje odeće.

Portal Klix je bio na licu mesta i proverio kakva su iskustva prodavaca ovih dana, i koliko kupci poštuju pravila i epidemiološke mere.

U jednom sarajevskom tržnom centru tek poneke kabine su otvorene za isprobavanje, većina je zatvorena. Ako kupac kojim slučajem vrati komad koji je kupio "napamet", taj komad mora u "karantin" na 24 sata. U slučaju da kupac ne nađe adekvatnu zamenu, vraća mu se novac.

Za ulazak u radnju je obavezno nošenje maske, dezinfekcija, kao i poštovanje fizičke distance. Jedna radnica kaže da sada kupci poštuju mere i pravila koja su naznačena i na samom ulazu u radnju, iako to nije bio slučaj u početku.

Kupci su sada mnogo oprezniji nego pre nekog vremena, kada su mnogi sumnjali u virus, ali ih i ima manje u radnjama, barem u BiH. Poslodavci, stoga, pribegavaju sve češćim sniženjima.

Visa card, viza, kupovina, kreditna kartica, onlajn, e-kupovina, internet, plaćanje, ekonomija Zaživela je onlajn kupovina / Foto: Tanjug/AP

Naš poslodavac nikome od radnika nije dao otkaz, svi imamo redovne plate, ali zaista se ne može porediti nekadašnja kupovina i ova trenutno. Sve je manje ljudi koji se odluče da kupe neki komad odeće, radnja je dobar deo dana prazna; ne uspevamo zaradom da namirimo ni onu sumu novca koju smo potrošili na nabavku robe - kaže radnica iz Sarajeva.

Turista takođe nema, pa je prodaja opala uglavnom za 50%, a negde čak i za 70 procenata. Osim toga, oni koji mogu okreću se onlajn prodaji, jer je sada definitivno ona dominantna. Prema daljem iskustvu prodavaca, čak su i u prehrambenoj trgovini zabeleženi veliki pad i manje zarade.

Radnica sa kojom je razgovarala ekipa portala Klix, kaže i da su prošle godine u ovo vreme na dnevnom nivou imali oko 3.000 ulazaka, a sada je taj broj manji od 1.500. Samim tim, i pazar je znatno slabiji.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>