• 0

Uprkos padu potražnje, danski gigant iz krize izlazi jači i sa uvećanim profitom

Maersk je logistička kompanija svetskih razmera, sa sedištem u Kopenhagenu, koja je prošle godine brojala oko 80.000 zaposlenih

  • 0
Kompanija Mersk

Foto: Shutterstock

Maersk, najveća svetska kompanija za kontejnerski prevoz, prevazišla je očekivanja u pogledu profita za drugi kvartal, uprkos padu potražnje.

Osim toga, danski div navodi da očekuju bolju potražnju u tekućem tromesečju (jul-septembar), ali ostaju oprezni, ne zanemarujući značajan pad tokom cele godine, uzrokovan pandemijom Covid-19.

Maersk je, inače, uvećao svoj celogodišnji profit iako je potražnja bila na niskom nivou, a prihodi su pali za 6,5 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Kako dalje izveštavaju, u drugom kvartalu beleže porast od 25%, i skaču na 1,7 milijardi dolara.

Prema ocenama kompanije sa sedištem u Kopenhagenu, koja je osnovana davne 1904. godine, u 2020. taj rast će ići i do 6 ili 7 milijardi USD, što je svakako više od početnih prognoza - 5,5 milijardi.

Ono što je takođe važno za Maersk, jeste činjenica da je delimično nadoknadio pad prihoda od 16% na terminalima za prolaz - kroz povećanje tarifa za prevoz i povećan prihod po liniji na terminalima.

Novčani povrat na uloženi kapital se povećao na 12,5 procentualnih bodova, a procenjuje se da je danski gigant za sada dobro pozicioniran da finansijski i strateški iz krize izađe jači.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke