• 0
 ≫ 

Sud u Italiji doneo odluku da mladi moraju da rade, nema oslanjanja na roditelje

 ≫ 

Oko 65% Italijana, uzrasta od 18 do 34 godine, i dalje živi sa roditeljima

  • 0
novac, pare, štednja Foto: Shutterstock

Nedavno smo pisali o tome da se mladi, pa i oni koji više nisu tako mladi, sve češće oslanjaju na roditeljski budžet. Posla ili nema, ili ne žele da rade.

Mnoge zemlje sada uvode razne olakšice za poslodavce koji se odluče da zaposle mlade ljude, bez iskustva, što bi moglo značajno da utiče na smanjenje broja onih koji mesecima, pa i godinama, "sede" na birou. Osim toga, mame i tate više neće biti pod duplim pritiskom, da zarade za celu porodicu i račune.

Međutim, najviši sud u Italiji je otišao korak dalje i to baš u momentu kada ovu zemlju trese velika zdravstvena i ekonomska kriza: odluka glasi da "roditelji ne moraju da finansijski podržavaju svoju decu do kraja života".

Ali, ova odluka nije došla slučajno. Naime, jedan nastavnik muzičkog (35) koji radi honorarno i ne može da nađe posao koji mu odgovara, poslednjih pet godina obilazi sud, pokušavajući da dokaže da su njegovi roditelji u obavezi da ga podupiru finansijski.

Donošenje konačne odluke je prošlo kroz nekoliko faza: najpre je lokalni sud bio saglasan sa tim da se ovaj Italijan može osloniti na budžet svojih roditelja kako bi platio troškove, jer mu 18.000 evra koje zaradi nisu dovoljni za život.

Takođe, naveli su da on ima pravo da pronađe posao koji mu se dopada, s obzirom na njegove ambicije i kvalifikacije. Na kasnijem ročištu, Viši sud je smanjio mesečnu stipendiju sa 300 na 200 evra. Ipak, kada je stvar stigla do Vrhovnog suda Italije, onda je i ta odluka ukinuta.

Zaključak je da roditelji nisu odgovorni za finansijsko stanje svoje dece, nakon određenih godina. Sudija Marija Kristina Đankola navodi da Italijani moraju da teže ekonomskoj nezavisnosti.

Zanimljivo je i ovo: otac pomenutog nastavnika se u međuvremenu razveo i prešao da živi kod svoje majke, iako ima 60 godina. Ipak, sud je rekao da od nje nije tražio novac za troškove.

Ova kriza je sada, verovatno, dodatno poremetila stanje u zemlji, a poređenja radi, prošlogodišnja statistika je pokazala da oko 65% Italijana, uzrasta od 18 do 34 godine, i dalje živi sa mamom i tatom.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>