• 1

Manje nego u prvom krugu: Drugi moratorijum prihvatilo 2,3 miliona dužnika

Nakon dostavljanja plana otplate, dužnik može, u roku od sedam dana po dostavljanju pomenutog plana, da se opredeli oko načina otplate glavnice i kamate

  • 1
kredit, racuni, biznis, novac, dugovanja

Foto: Shutterstock

Drugi moratorijum na otplatu kredita prihvatilo je manje dužnika nego prilikom prvog moratorijuma, rečeno je iz Narodne banke Srbije.

Prema podacima NBS, novi moratorijum je prihvatilo 82 odsto dužnika, odnosno 69 odsto dužnika pravnih lica i 82 odsto dužnika fizičkih lica. To je nešto manje nego prilikom prvog moratorijuma, kada je 91% dužnika prihvatilo moratorijum, odnosno 84 odsto dužnika pravnih lica i 91 odsto dužnika fizičkih lica.

Da je ta mera usvojena sa razlogom i u pravom trenutku, govori činjenica da je novi moratorijum na obaveze prema bankama prihvatilo gotovo 2,3 miliona dužnika, navode u NBS.

Dodaju da je nakon prestanka moratorijuma, banka dužna da sačini novi plan otplate produžen za period trajanja moratorijuma. Plan otplate mora biti sačinjen na način kojim se obezbeđuje potpuna informisanost dužnika o svim elementima obaveza i o načinu njihovog izmirivanja.

Banka je dužna i da svim dužnicima koji su koristili moratorijum, ako je to primenjivo s obzirom na vrstu konkretnog proizvoda, dostavi novi plan otplate putem elektronske ili redovne pošte, bez dodatnih troškova za dužnika.

Po prestanku moratorijuma, redovna kamata, obračunata na način propisan Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije Covid-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, ravnomerno se raspoređuje na period otplate kredita i drugih proizvoda i ne pripisuje se glavnici duga, a period otplate se produžava za period trajanja moratorijuma.

Nakon dostavljanja plana otplate, dužnik može, u roku od sedam dana po dostavljanju pomenutog plana, da se opredeli oko načina otplate glavnice i kamate. NBS kontinuirano vrši nadzor nad primenom navedene odluke i analizira eventualne promene u ponašanju dužnika tokom trajanja i ovog moratorijuma.

Takođe, iz NBS navode da neprekidno prate situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu i blagovremeno preduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje finansijskog sistema.

Video: Kovačević: Jedina delatnost koja je značajno slabija nego prošle godine je turizam

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    normalno jer su preterali sa kamatom,svaka rata veca ua 7oo din u sledecih 5 godina.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke