• 4
 ≫ 

Zaposlene majke u goroj poziciji od očeva: "Nemamo izbor, moramo da damo otkaz i brinemo o deci"

 ≫ 

SAD se suočavaju sa najtežom ekonomskom krizom ikada, milioni radnih mesta su trajno izbrisani...

  • 4
Rad od kuće s decom Foto: Shutterstock

Američki roditelji prolaze kroz godinu teških izbora. S početkom nove školske godine, dok korona i dalje hara, mnogi moraju da biraju između posla i ostajanja kod kuće, zarad brige o deci.

Ipak, taj "teret" češće pada na leđa majki, a prema aktuelnim podacima - jedna od pet odraslih osoba u SAD, sposobnih za rad, sada je nezaposlena jer je pandemija Covid-19 poremetila njihovu ravnotežu između privatnih i poslovnih obaveza.

Osim toga, istraživanje sprovedeno na nivou biroa i Federalnih rezervi, pokazalo je da žene imaju gotovo tri puta veću verovatnoću od muškaraca da ostanu kod kuće i brinu o deci. Zaposlene majke kažu da njihovi odmori imaju limit, a pošto je situacija neizvesna, vrlo je moguće da će morati da daju otkaz.

Dodaju da to, zapravo, nije izbor, jer izbora nema. Situacija u SAD je sada nepovoljnija nego ikad. Jedna plata neće biti dovoljna, a u posebnom problemu su samohrani roditelji, pre svega, majke.

Od početka pandemije milioni radnih mesta u toj zemlji su izbrisani. Iako se tržište rada oporavlja, još uvek ima oko 13 miliona manje radnih mesta u odnosu na februar ove godine. Kriza je gore pala, ne samo ženama u odnosu na muškarce, već i Afroamerikankama i Latinoamerikankama u odnosu na belkinje.

U julu je stopa nezaposlenosti žena starijih od 20 godina iznosila 11,1%, u poređenju s 9,2 odsto zabeleženih kod muškaraca.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    21. avgust 2020 | 06:38

    Lupetanje, moja supruga je zaposlena i imamo dete, al smo poslove podelili sve kad ona radi ja kuci brinem o svemu a kad ja radim ona i ne vidim problem....dosta vise o tome kako su zene ugrozene cak sta vise su i povlascene

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>