• 0
 ≫ 

Rezanje troškova može da počne, gigant u minusu 1,4 milijarde USD

 ≫ 

Ipak, "Qantas" je još veći neto gubitak zabeležio 2014. godine, i tada je morao da menja poslovnu politiku iz korena

  • 0
KLM, Avianca, Qantas Foto: Pixabay

"Qantas" je upozorio da zatvaranje državnih granica ozbiljno sputava oporavak domaćeg vazduhoplovnog tržišta, što će, uz smanjenje međunarodnih letova, za posledicu imati značajan gubitak u tekućoj finansijskoj godini.

Australijska avio-kompanija je objavila danas da je u fiskalnoj godini, završenoj 30. juna, zabeležila neto gubitak u iznosu od 1,96 milijardi australijskih dolara (1,41 mlrd USD).

To je jedan od najvećih gubitaka koje je "Qantas" ikada imao, a do kojeg je doveo pad vrednosti kompanijskih ulaganja u akcije i drugu imovinu, kao i troškovi restrukturiranja kako bi se lakše prebrodila kriza.

Glavni izvršni direktor, Alan Džoj, izjavio je da su uslovi na tržištu najgori u 100-godišnjoj istoriji ovog giganta i da je potreban nacionalni vremenski okvir o tome kada države mogu da otvore granice kako bi se pojačali domaći letovi.

"Qantas" u avgustu obavlja tek 20 posto od uobičajenog broja letova u domaćem saobraćaju, ali kaže da bi to moglo da poraste na više od 75 procenata kada sve države u Australiji ponovo otvore granice, pre međunarodnih.

Najveći neto gubitak do sada, od 2,84 milijardi australijskih dolara, "Qantas" je iskazao 2014. godine, zbog čega je pokrenuo veliko rezanje troškova što je rezultiralo time da u naredne četiri godine beleži snažne godišnje profite od oko 900 miliona australijskih dolara.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>