• 9

Minimalac još nije na dnevnom redu

Ide se ka ispunjenju cilja "Srbija 2025, plan je da za pet godina prosečna plata u Srbiji bude 900 evra

  • 9
novac, pare, štednja

Foto: Shutterstock

Na današnjem kolegijumu SES-a (Socijalno-ekonomskog saveta), koji čine predstavnici poslodavaca, sindikata i Ministarstva rada, neće biti pregovora o minimalnoj ceni rada u 2021. godini.

Kako saznajemo, samo će se odlučivati o prvom sastanku na kojem će biti određene tačke dnevnog rada.

Među njima, može biti pomena i o minimalcu za narednu godinu, koji je u 2019, da se podsetimo, iznosio oko 30.000 dinara, odnosno uvećan je sa 27.000 RSD.

Kolegijum nema ingerencije da donosi ovakve odluke, ali može da odluči kada će biti prva sednica, na kojoj pitanje minimalca može biti pokrenuto. Ono što je sada, svakako, u fokusu jeste projekat "Srbija 2025".

Stav države i Ministarstva rada je da prosečna plata u Srbiji treba da dostigne 900 evra do 2025, i da sve mora ići ka tom cilju, tj. moraju se pronaći načini da se on ostvari. Sindikati i poslodavci su pozdravili taj plan, rekavši da je on "sasvim realan".

Video: Vučić: Beže nam ekonomski Irska i Litvanija

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    900 €? Ali kako??? Da su obećali 600-650€ prosečnu platu pa da im poverujem ali 900€? Pa samim tim što se mi ekonomski podižemo 3-4% godišnje, možemo zaključiti koliko će biti prosečna plata... A to znači da na ovu sada 450€ prosečnu platu dodamo nekih 4+4+4+4+4% i doćićemo do cifre od nekih 100€ povećanja do 2025 godine... Sve ostalo je laž i ne moguće!

  • Skids

    A kad će neznamo {Djenka}

  • 534

    Ne sumnjam da će 2025 svi zaposleni u državnom sektoru imati 900 €. Zanima me odakle će se navlačiti te pare kad državni sektor ne puni bzdžet nijednim jedinim dinarom? Budžet pune samo oni koji nešto rade a to su isključivo privatnici. Kakva vremena nam predstoje tanko će kakiti i jedni i drugi. Ovi prvi će tanko kakiti samo mesec ili dva duže od ovih drugih dok se kasa ne isprazni.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke