• 0

Ovih sedam divova zajedno kapitalizuju 7,7 biliona USD. Možete li da pogodite o kome je reč?

Na prvom mestu je Epl, sa premašenih 2 biliona dolara vrednosti, a potom slede Amazon, Majkrosoft, Gugl, Fejsbuk, Tesla i Netflix

  • 0
planeta, svet, novac Pixabay.com

Tehnološke kompanije beleže izvanredne rezultate i u ovoj godini, kobnoj za mnoge druge sektore, pa tako dominiraju i na tržištu akcija. Izdvaja se Epl, kao prva američka kompanija koja je premašila tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara.

Odmah iza Epla su Amazon, Majkrosoft, Gugl i Fejsbuk - magična petorka koja zajedno vredi više od 7 biliona dolara, piše CNN. Ako im pridodamo još i Teslu, odnosno Netflix, onda vrede 7,7 biliona USD.

Tako čine veličanstvenu sedmorku u indeksnoj korpi Nasdaq. Kako bi se stekao bolji utisak o tome koliko ove kompanije vrede, CNN uzima za primer indeksnu korpu Russell 2000, u kojoj je oko 2.000 manjih kompanija čijim se akcijama javno trguje.

Te kompanije zajedno vrede tek 1,9 biliona dolara.

Podsećamo, giganti kojima upravljaju Ilon Mask (Tesla) i Tim Kuk (Epl) najavili su da će podeliti svoje visoko kotirane akcije kako bi im smanjili cenu, i kako bi one bile dostupnije manjim investitorima. Potražnja za njihovim deonicama je odmah skočila.

Svih "7 veličanstvenih" iz Nasdaq korpe beleži ove godine rast, uprkos tome što je pandemija usporila globalnu ekonomiju.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>