• 0

Šef mora da plati 200.000 dolara radniku kojeg je otpustio zbog fejsbuk "šale" sa Hitlerom

Mim sa Hitlerom se bazira na jednoj od najdramatičnijih scena iz poznatog filma

  • 0
SAD konačno staju na noge Foto: Shutterstock

Skot Trejsi iz Perta, zaposlen u "Britiš Petroleumu" (BP), dobio je otkaz jer se šalio na račun kompanije, koristeći mim sa Adolfom Hitlerom.

Zanimljivo, kompanija ga je tužila zbog toga, ali nije dobila sudski spor: pobedio je Trejsi, i pritom ih "oštetio" za oko 200 hiljada dolara.

Evo šta se tačno dogodilo i kako je uopšte došlo do suda. Ovaj Australijanac je scenom iz nemačkog filma "Hitler, poslednji dani" (Downfall, 2004) opisao kako teku pregovori sindikata sa BP, započeti 2017, a koji se odnose na povećanje plata radnicima.

Kako dalje piše CNBC, šaljivi video koji je napravila Trejsijeva supruga, postavljen je u privatnu FB grupu, sa naslovom "Hitler, parodija, pregovori ne idu onako kako kompanija želi".

Mim sa Hitlerom se bazira na jednoj od najdramatičnijih scena iz pomenutog filma, u kojoj se on u bunkeru, u Berlinu, suočava sa generalima. Iako ova šaljiva verzija nije jedina, BP taj postupak smatra "neprimerenim i uvredljivim".

Ubrzo je usledio otkaz, a onda je krenula i dvogodišnja pravna bitka, u kojoj je Skot Trejsi pobedio. Sud je, naime, utvrdio da je on nepravedno otpušten, pa je vraćen na posao. Novčana naknada je, zapravo, iznos koji bi primao da je radio sve vreme, u proteklom periodu.

Inače, Trejsi je u prvostepenom postupku izgubio, ali je na apelacionom sudu utvrđeno da nije imao nameru da bilo koga uvredi, već samo da se našali. Takođe je naveo da u mimu nije pominjao ime kompanije, niti bilo kog pojedinca.

BP se nije složio sa odlukom da Trejsi dobije 200.000, već 150.000 dolara, zato što je video podelio sa kolegama. Inače, ovaj slučaj u Australiji nije usamljen, a radnici se sve češće zalažu sa svoja prava.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>