• 4

Ljajić: Zbog slabe tražnje neće biti podeljeno 400 hiljada vaučera. Deo tih sredstava ide hotelima

Pravo na državnu pomoć ima 280 hotela u 27 gradova Srbije

  • 4
stara planina

Stara planina / Foto: Nemanja Jovanović

- Država je izdvojila 1,2 milijarde dinara kao direktnu pomoć za gradske hotele, kako bi održala njihovo poslovanje i očuvala zaposlenost u tom sektoru, a najveći deo tih sredstava preusmeren je od 400.000 vaučera koji neće biti podeljeni zbog manjka interesovanja - rekao je danas ministar turizma, trgovine i telekomunikacija, Rasim Ljajić.

Ministar je naveo da će ostatak sredstava za tu sektorsku pomoć biti izdvojen iz tekuće budžetske rezerve. Ponovio je da je uslov za dobijanje 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi da hotelijeri ne otpuste više od 10 odsto ranika do kraja godine.

Objasnio je da to praktično znači da, ukoliko hotelijer prijavi da ima 10 jednokrevetnih soba, dobiće 500 evra po sobi, odnosno ukupno 5.000 evra bespovratne pomoći.

- Pravo na pomoć ima 280 hotela u 27 gradova Srbije - rekao je Ljajić, i dodao da će Ministarstvo turizma za desetak dana objaviti javni poziv kojim će kriterijumi za dobijanje pomoći biti jasnije definisani.

Gradski hotelijeri taj novac mogu očekivati, kaže Ljajić, krajem septembra, a najkasnije početkom oktobra.

S obzirom da su zahvaljujući domaćem turizmu u planinskim i banjskim mestima i na selima smanjeni gubici, te će ugostitelji u tim mestima moći da "opstanu", s druge strane gradski hoteli zavise od stranih turista i zato im je bila potrebna pomoć države, ukazao je ministar.

- Bez obzira na veliki broj domaćih turista po banjskim i planinskim centrima krajnji ishod u turizmu neće biti pozitivan zbog manjka stranih gostiju - ističe Ljajić, i dodaje da je "jedina pozitivna stvar u ovom moru loših vesti kada govorimo o turizmu - ekspanzija manje vidljivih turističkih destinacija u zemlji".

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    22. avgust 2020 | 10:50

    Naravno da ljudi ne zele da letuju po Srbiji kada svi digli cene pa ispada da je jeftinije otici na more u Grcku ili Tursku nego letovati u Srbiji.

  • Lala

    22. avgust 2020 | 11:15

    Prosto je neverovatno da u drzavi gde se plata prima minimalac zbog "stanja" hoteli dobijaju 500 evra po sobi jer nemaju potraznju zato sto su preskupi za nase uslove i pored toga daje se ogromna novcana pomoc firmama i pojedincima dok iste te firme tretiraju radnike kao robove za minimalac. U kom drustvu i drzavi mi zivimo....

  • Срета

    22. avgust 2020 | 10:59

    У целом свету се тренутно нерентабилни хотели продају, само код нас важи социјала за њих.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>