• 6
 ≫ 

Milioni građana EU nemaju ušteđevinu: Ne bi mogli da "izguraju" ni dva meseca bez pune zarade

 ≫ 

Najgore je u Hrvatskoj i Litvaniji, a samo je 10% ljudi koji nemaju ušteđevinu u Austriji, Finskoj i na Malti

  • 6
Novčanik, novac, evri Foto: Pixabay

Belgijski Institut "Bruegel" (Brisel) sproveo je istraživanje koje pokazuje da milioni građana EU ne mogu da prežive ni dva meseca bez punih prihoda, jer nemaju ušteđevinu.

Bez pomoći države, ne bi mogli da podmire ni osnovne životne troškove, što se posebno sada izrazilo. Rezultati pokazuju i da je skoro pa najgora situacija u Hrvatskoj, gde oko 18 odsto građana ne bi imalo novca za hranu i račune, ako bi im zarade bile upola manje.

Zaključak studije je i da čak 69% Hrvata nema štek, koji bi im pomogao da prebrode naredna dva meseca, a jedina država u kojoj je stanje gore, a da pripada EU, jeste Litvanija. Tamo procenat iznosi 71.

Odmah iza ovih zemalja, po pitanju ušteđevine, jeste Slovenija (58% nema "štek"), ali zato Malta i Austrija imaju samo 10 odsto takvih primera. U tim zemljama, uključujući Finsku, život građana se ne bi drastično promenio ako bi im primanja bila manja za 50 odsto.

Istraživanje sugeriše i da su građani bogatijih zemalja mnogo manje zavisni od državnih subvencija, odnosno izdvojenog novca za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lena

    23. avgust 2020 | 07:59

    Zivim u Austriji i ne bih rekla da je tako, barem ne srednja klasa u koju i sama spadam. Mnogima je uveden „Kurzarbeit“ (10-15% manje od plate i bez bonusa) i mnogima je jako tesko da izguraju. Zivim u gornjoj austriji i ne pricam o nasima vec o svabama. Imamo dobre plate hvala Bogu, ali uz te plate idu debeli troskovi. Privatni vrtic za decu, privatno zdravstveno osiguranje, leasing za auto, kredit za stan, sve to ne bih mogli tek tako da placamo da imamo platu 800-1000€. Ne kukam, samo kazem da istrazivanje nije tacno.

  • Timocanin

    23. avgust 2020 | 11:38

    Istražite malo kakvo je stanje kod nas . Pustite vi Evropu .

  • Ahahaha

    23. avgust 2020 | 13:36

    E to je ta vaša EU gde je sve med i mleko

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>