• 2

Pavle se vratio iz Kine i započeo biznis u Srbiji: Jedini u Evropi praviće ove ploče zlata vredne

Ove ploče imaju široku primenu i mogu da zamene mermer, drvo ili granit

  • 2
Pavle Milosevic, ploce od stakla

Foto: RINA

Pavle Milošević se, nakon završenih studija u Kini, vratio u rodni Čačak i sa suprugom Marijom rešio da započne privatni biznis.

Dva mlada inovatora odlučila su se za jedinstven ekološki projekat, proizvodnju ploča od stakla koje se koriste u građevinskoj industriji i mogu da zamene uobičajene materijale kao što su mermer, drvo ili granit.

- Eko-ploče će biti prvi ovakav proizvod napravljen u Srbiji, ali i u Evropi. Slična proizvodnja postoji još samo u jednoj američkoj kompaniji. Proizvod je od stakla i cementa, i potpuno je ekološki. Ideja je potekla od supruge koja se bavila proizvodnjom saksija kombinacijom upravo ovih materijala - kaže Pavle i dodaje:

"Trenutno smo u fazi testiranja uzoraka, jer je jako bitno kako će međusobno reagovati dve komponente. Ukoliko to prođe kako treba, od sledeće godine bismo mogli krenuti sa proizvodnjom".

Eko-ploče specifičnog dizajna, do 70 odsto napravljene su od otpadnog stakla, koje se melje i meša sa cementom, a potom suši, peče i polira. Ovakav proces će imati višestruki značaj za lokalnu zajednicu, jer velike količine stakla završavaju zakopane na sanitarnim deponijama, a vrlo mali procenat je recikliran.

- Uključeni smo u proces cirkularne ekonomije, tako što staklo koje je završilo na otpadu ponovo vraćamo u proizvodni proces. Na taj način smanjuje se i kolilčina otpada, ali i produžava vek deponije jer staklo je izuzetno kabasto i teško se razgrađuje. Već smo skolopili dogovor sa javnim komunalnim preduzećem iz Čačka od kog uzimamo otpad - rekao je Pavle.

Veliku podršku ovom mladom bračnom paru pružio je Naučno-tehnološki park u Čačku, koji će im obezbediti uslove za pilot proizvodnju, ali i brojne kontakte sa tehnolozima i stručnjacima.

- Osim kancelarija koje smo dobili, obezbeđena nam je i izuzetno skupa mašina koju ne bismo mogli da finansiramo iz ličnih sredstava. Brojne kontakte smo dobili upravo ovde i zaista su nam mnogo pomogli, kako bi naš ekološki projekat uspeo. Ulaganja su velika, ali nadamo se da će se isplatiti i da će ova ideja biti uspešno sprovedena u delo - kaže mladi inovator iz Čačka.

Naglašava da će eko-ploče imati cenu sličnu ceni mermera, jer sva svojstva koja imaju podsećaju na ovaj građevinski materijal. Zbog svoje specifičnosti, biće namenjene za evropsko i azijsko tržište.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    22. avgust 2020 | 17:56

    Ploca se pece, susi i polira i ekoloska je ? Koliko treba struje da se ispece beton? Koliko treba rada , struje i energije da se ispolira ta ploca, i posto je jako teska koliko treba nafte za transport? Sve je to lepo ali toliko ekoloski nije. Mada je verovatno bolje od postojecih gradjevinskih materijala u neku meru.

  • Lopovluk

    28. avgust 2020 | 15:15

    Ova ideja je razradjena pre 10 godina. Decko je samo ukrao ideju i nista drugo. Cak je i uzorke ukrao i predstavlja ih kao svoje... Zemlja Srbija!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>