• 2

Mercedesu preti zabrana prodaje vozila u matičnoj zemlji?

Kompanija Nokia i Dajmler sporili su se oko patenta

  • 2
Mercedes-Benz, auto, kola, logo Foto: Tanjug/AP

Finska kompanija Nokia pobedila je u patentnom sporu s nemačkim Dajmlerom. Zbog toga, Mercedesu možda preti zabrana da prodaje automobile u Nemačkoj.

Okružni sud u Manhajmu 18. avgusta je presudio u korist Finaca, u vezi sa korišćenjem telekomunikacionih tehnologija od strane finske firme u automobilima Mercedes-Benc, prenosi Seebiz.

Dajmler se ne slaže s odlukom suda i planira žalbu, ali sudska odluka potencijalno omogućava Nokiji da zabrani Mercedesu da prodaje automobile u Nemačkoj. Za to bi Finci trebalo da pokrenu poseban postupak i osiguraju sredstva u iznosu od 7 milijardi evra.

Iznos bi se koristio za plaćanje odštete, u slučaju uspešne žalbe Dajmlera.

Ova tužba je samo deo šire priče o nesuglasicama između firmi koje se bave informacionom tehnologijom i automobilskom industrijom, oko korišćenja tehnologija u navigacijskim sastavima.

Evropski proizvođači automobila sve više zavise od mobilnih telekomunikacionih sastava koji omogućavaju elektronsku povezanost u vozilima. Rojters izveštava da Nokia samo od licenci zarađuje 1,4 milijarde evra godišnje, tako da je ovo pitanje ključno za finsku firmu.

Prema pisanju Blumberga, nemački "Bundeskartellamt" je hteo da sudije u Manhajmu prvo potraže savet od Evropskog suda pravde, pre nego donesu odluku, međutim, oni su taj zahtev odbili.

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toma

    22. avgust 2020 | 16:24

    Ni mercedes vise nije mercedes,ubace mu renoove motore,samo skoljka meckina,znaci onaj ko je kupio kao mercedesa ustvari vozi renoovu masinu.

  • N.S.

    22. avgust 2020 | 16:45

    Toma@ Platiš malo više i nije onda reno :-)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>