• 27
 ≫ 

Kreće nova nagradna igra za celu Srbiju: Za početak, tražite račune

 ≫ 

Od 508 kontrolisanih objekata pekra u njih 307 utvrđene neregularnosti

  • 27
Dostava hrane, fiskalni racuni

Foto-ilustracija: Shutterstock, Telegraf.rs

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa.

- Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u više od 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike. U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto - rekao je Mali.

On je naveo da su od 508 kontrolisanih objekata u njih 307 utvrđene neregularnosti.

Mali je apelovao na građane da traže račun pri svakoj kupovini jer se od tog novca i naplate PDV-a grade bolnice, škole i auto-putevi.

Ministar finansija je najavio u intervjuu za Politiku da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa.

Mali je ukazao da je ipak, kada je reč o naplati prihoda, bolja naplata domaćeg PDV-a od plana koji je predviđen rebalansom budžeta, a takođe je veći i porez na dobit od očekivanog, kao i doprinosi na zarade za mesec avgust.

Na pitanje da li će javne finansije ostati zdrave do kraja godine, Mali je odgovorio da jednokratno povećanje deficitia i javnog duga tokom 2020. ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija Srbije, a doprinosi manjem padu BDP-a i ubrzanom ekonomskom oporavku.

Govoreći o tome kako država pokušava da podstakne tražnju, on je ukazao na efekte mere isplate 100 evra pomoći i naveo da podaci o uplati PDV-a za prošli mesec pokazuju da je umesto očekivanih 45,5 milijardi dinara priliv bio 50,1 milijardu dinara. Odim toga, u julu je prihod bio veći 32 milijrde dinara od planiranog rebalansom budžeta, onosno 10 milijardi više u odnosu na originalni budžet za ovu godinu.

Video: Mali: Sjajne vesti, po prvi put u istoriji, Srbija najbolja u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojvodina

    23. avgust 2020 | 09:56

    Ja znam pekaru da nema ni kasu a kamoli fiskalni račun,pravi dnevni promet od 300.000 din!!!Podmićeni su svi od inspekcije do policije,naravno dobit ne ulažu tu već na Kosovu,toliko o patriotima...O da satnica prodavačice je 100din/h

  • Rojka

    23. avgust 2020 | 09:50

    Je l ima neka nagradna igra za nezaposlene na birou. Njih nikako da se setite.

  • Posten radnik

    23. avgust 2020 | 10:50

    O cemu pricate, pa svi znaju da je 90 posto preduzeca i firmi u srbiji takva da prijavljuju radnike na minimalac a ostatak daju na ruke, odakle im taj ostatak sto daju na ruke? Pa tako lepo sto rade na crno i vade kes koji nije ni prosao kroz kasu. Tako da nemoj da se lazemo to znaju i vrapci na grani a kamoli drzava i finansijske inspekcije itd. Nego svi okrecu glavu i niko nece da se pozabavi tim problemom. Prave robove od radnika tako sto ga prijave na minimalac, i onda covek ne moze da ode na bolovanje kad je bolestan jer ce dobiti 65 posto od MINIMALCA a ne od cele plate, i kako onda posten covek da prehrani porodicu tako, nego mora da radi i bolestan. Srbijo banano!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>