• 5
 ≫ 

Šta je bolje skratiti: Radnu nedelju ili radni dan?

 ≫ 

Finska premijerka Sana Marin ne odustaje od ideje da radni dan traje šest sati

  • 5
Prema aktuelnim podacima, Turci najređe koriste bolovanje

Foto: Shutterstock

U poslednje vreme se, čini se kao nikad pre, govori o skraćenju radnog vremena: bilo da je reč o nedelji koja traje od ponedeljka do četvrtka, ili o radnom danu koji traje šest sati.

Svemu je dodatno doprinelo "ublažavanje" konvencionalnih radnih standarda, kao što je odlazak u kancelariju, s obzirom na to da smo tokom pandemije shvatili da se mnogi poslovi mogu bez problema obavljati od kuće, iz dnevne sobe zaposlenog.

U Evropi, ali i svetu, trenutno deluju barem "tri struje" kada je reč o ovoj temi. Ako izuzmemo one koji nisu za skraćenje radnog vremena, koje inače u proseku traje 40h nedeljno, onda nam ostaju dve grupe: jedna se zalaže za kraći radni dan, a druga za kraću radnu nedelju.

Na primer, Nemci su sve više počeli da zagovaraju ideju o radnoj nedelji od četiri dana, kako bi imali više slobodnog vremena za sebe i porodicu. Kao argument navodi se to što u toj zemlji i dalje vladaju neki zastareli modeli poslovanja, kada su muškarci radili, a žene brinule samo o kući i deci.

Ovaj princip je zastupljen već u mnogim državama Evrope, posebno na severu. U Holandiji je duže vreme praksa "Casual Friday", kada se radno vreme završava malo ranije, a pred kraj naporne nedelje - kolege se obavezno posluže hranom i pićem koje je obezbedila kompanija.

S druge strane, finska premijerka Sana Marin (Socijaldemokratska stranka) i dalje se zalaže za radni dan od šest sati, iako nailazi na otpor četiri ostale partije iz koalicione Vlade.

- Moramo da napravimo jasnu viziju i konkretne korake da Finska krene ka kraćem radnom vremenu, a zaposleni u Finskoj ka boljem radnom životu - rekla je ona, a prenosi Rojters.

Takve inicijative dolaze i sa dalekog Novog Zelanda, a premijerka te zemlje Džasinda Ardern ih je posebno isticala tokom pandemije, kada je bilo potrebno oporaviti domaći turizam. Naime, ona smatra da bi ljudi više putovali i ostavljali novac u svojoj zemlji, kada bi imali produženi vikend.

Kažite nam kakvo je vaše mišljenje o svemu? Popunite anketu i pišite nam u komentarima.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    25. avgust 2020 | 09:33

    Bolje je smanjiti duzinu radnog dana, laksa ce biti organizacija oko porodicnih obaveza, lakse ce roditelji decu uzimati iz vrtica i skola, nece biti potrebe za produzenim boravcima, vise ce vremena porodica provoditi na okupu, bice odmorniji svi, sa manje tenzije, a i efikasnost radnika ce biti veca...ta 2 sata i ovako mnogi utrose na kafe i cigare...

  • Ime

    25. avgust 2020 | 09:07

    Prvo smanjite doprinose i namete pa onda sve ostalo

  • CG

    25. avgust 2020 | 10:21

    Najbolje je skratiti i jedno i drugo. 😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>