• 0
 ≫ 

Turski hotelijeri se bore za opstanak: "Sezona je propala, precrtali smo ovu godinu"

 ≫ 

Manjak u platnom bilansu dosegnuo je u prvoj polovini godine 20 milijardi dolara

  • 0
Bodrum Foto: Pixabay/Bodrum

Za hotele širom Turske 2020. godina pretvorila se zbog koronavirusa u borbu za opstanak, a ishod će biti presudan za turistički sektor na kojem tamošnja vlada gradi i stabilnost domaće valute i balans plaćanja. U odnosu na prošlu godinu turista je manje za čak 86 odsto.

- Precrtali smo ovu godinu. Cilj nam nije zarada - rekao je generalni direktor jednog hotela, koji su u prošlosti beležili solidnu posećenost, posebno britanskih i nemačkih gostiju.

Ove godine dve trećine rezervacija čine domaći gosti. Stopa popunjenosti bolja je nego u nekim hotelima na turskoj obali Mediterana ili u Istanbulu, ge je rezervisana samo trećina soba ili čak i manje.

Posledice nadilaze gradove i milione radnika koji zavise od turističkog sektora - turizam je godinama ublažavao problem manjka u turskoj bilanci plaćanja. Zabrinutost zbog izostalog priljeva turističkih deviza bila je jedan od razloga što je lira snažno oslabila u proteklim nedeljama, prenosi Seebiz. 

Manjak u platnom bilansu dosegnuo je u prvoj polovini godine 20 milijardi dolara, a agencija za kreditne rejtinge Fitch procenjuje da bi delom i zbog "urušavanja turizma" u ovoj godini mogao iznositi 3,2 posto BDP-a.

turska foto: pixabay.com

Ankara pokušava spasiti sektor intenzivnom diplomatijom i programima izdavanja zdravstvenih i higijenskih sertifikata za hotele, avio-kompanije i aerodrome, koji bi trebalo da privuku turiste.

Oni su praktično nestali u aprilu kada su uvedena ograničenja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. U međuvremenu su se počeli vraćati u julu ih je bilo samo 932.927, čak 86 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mesecu, prema podacima ministarstva turizma.

Ministar turizma Mehmet Ersoy kazao je da u ovoj godini očekuje 15 miliona turista i više od 11 milijardi dolara prihoda, pod uslovom da avioprevoznici nastave s radom. U 2019. Turska je zabeležila 45 miliona posetilaca i 35 milijardi dolara prihoda od turizma.

Video: Hiljade godina svetske civilizacije završavaju u vodama turske hidroakumulacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>