• 0

Bugari u pohodu na prirodni gas: Potpisan sporazum sa Grcima, značajan za celu jugoistočnu Evropu

Plutajuća jedinica biće povezana sa Nacionalnim sistemom za prirodni gas Grčke, putem gasovoda kroz koji će regasifikovani TPG biti transportovan na tržišta Grčke, Bugarske i šireg regiona: od Rumunije, Srbije i Severne Makedonije do Mađarske, Moldavije i Ukrajine

  • 0
gastrade, grčka, bugarska, prirodni gas Gastrade brod / Foto: GASTRADE

Grčka kompanija Gastrejd (Gastrade SA) potpisala je sporazum o prodaji 20% akcijskog kapitala bugarskoj kompaniji Bulgartransgas, nacionalnom operatoru sistema za prirodni gas u Bugarskoj.

Sporazum u Atini potpisali su osnivač i predsedavajuća Odbora direktora Gastrejda, Elmina Kopeluzu, i generalni direktor Bulgartransgasa Vladimir Malinov, u prisustvu premijera Republike Grčke - Kirjakosa Micotakisa i premijera Republike Bugarske - Bojka Borisova.

Novi Akcionarski ugovor takođe su potpisali sadašnji akcionari: Elmina Kopeluzu, "GasLog Ciprus Investments Ltd", "DEPA Commercial SA", kompanija i novi akcionar.

U ime kompanije GasLog, ugovor je potpisao generalni direktor Pol Vogan, dok su u ime DEPA-e ugovor potpisali predsednik Upravnog odbora Joanis Papadopulos i generalni direktor Konstantinos Ksifaras.

Gastrejd razvija plutajuću priobalnu TPG jedinicu za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) u Aleksandropolisu, koja će biti novo, nezavisno energetsko rešenje za tržišta jugoistočne i centralne Evrope.

Stanica će se nalaziti 17,6 km jugozapadno od luke u Aleksandropolisu i imaće kapacitet skladištenja TPG od 170,000 kubnih metara i kapacitet snabdevanja prirodnim gasom koji će premašiti 5,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Plutajuća jedinica biće povezana sa Nacionalnim sistemom za prirodni gas Grčke, putem 28 kilometara dugog gasovoda, kroz koji će regasifikovani TPG biti transportovan na tržišta Grčke, Bugarske i šireg regiona: od Rumunije, Srbije i Severne Makedonije do Mađarske, Moldavije i Ukrajine.

Ovo je projekat od zajedničkog evropskog interesa, jedan od prioritetnih projekata Evropske unije, koji jača sigurnost snabdevanja, diverzifikuje izvore i puteve snabdevanja energijom, pojačava konkurenciju i podržava uspostavljanje čvorišta za trgovinu prirodnim gasom u širem regionu jugoistočne Evrope, što donosi očigledne prednosti za sve krajnje korisnike.

Projekat podržava i dovršava grčko-bugarski interkonektor (IGB), uz učešće Bugarskog energetskog holdinga, matičnog preduzeća Bulgartransgasa i kompanije DEPA, putem kojeg će prirodni gas biti transportovan sa TPG terminala u Aleksandropolisu do Bugarske, a odatle i na druga tržišta jugoistočne Evrope.

Učešće u projektu Bulgartransgasa, javnog preduzeća koje upravlja i razvija mrežu prirodnog gasa i infrastrukturu u susednoj zemlji, poklapa se sa aktuelnom energetskom strategijom Bugarske i odlukom da dobije direktan pristup TPG preko terminala Aleksandropolis.

Istovremeno, to je dokaz strateške uloge projekta u jugoistočnoj Evropi koji će imati ključnu ulogu u prodoru TPG-a u regionu, kao i u jačanju energetske likvidnosti na njegovim tržištima. Generalni direktor Gastrejda, Konstantinos Spiropulos, rekao je tim povodom:

- Potpisivanje sporazuma je rezultat naših dugogodišnjih razgovora na svim nivoima bugarskog energetskog upravljanja. Učešće Bulgartransgasa u projektu je od posebnog značaja, jer pokazuje regionalnu prirodu projekta i njegov značaj za tržišta jugoistočne Evrope.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>