• 1

Evropa spremna da izdvoji novac za očuvanje radnih mesta: Kome ide najviše, a kome najmanje?

Među zemljama koje su zatražile najviše iznose kredita jesu Poljska, Belgija, Rumunija

  • 1
Svetu će biti potrebni menadžeri svih vrsta Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je Evropskom savetu da se za očuvanje radnih mesta u 15 zemalja EU odobri ukupno 81,4 milijarde evra povoljnih kredita.

Te države su podnele zvanične zahteve za isplatu kredita, u sklopu programa SURE, za potrebe zaštite radnih mesta i radnika od posledica korona krize. Prema tom planu, najveći iznos bi dobila Italija.

Njoj bi išlo oko 27,4 mlrd evra, a potom sledi Španija, sa 21,3 milijarde evra, navodi se u saopštenju EK. Krediti treba da pomognu članicama da pokriju naglo povećanje državnih rashoda, koji su nastali u nastojanju da se sačuvaju radna mesta.

Među tom grupom zemalja, do sada je najviše milijardi evra kredita zatražila i Poljska (11,2 mlrd), Belgija (7,8 mlrd) i Rumunija (4 mlrd evra). Hrvatska i Slovenija bi, prema predlogu, trebalo da dobiju isti iznos: 1,1 milijardu evra.

Najmanjem iznosu može da se nada Letonija, sa potencijalno odobrenih 192 miliona evra. Zbog pandemije, BDP Unije je u drugom tromesečju pao 11,7 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>